Afbeelding
Foto: Joyce van der Zijl

'Ik denk niet in uren maar aandacht'

De Held van deze maand is Rosine Antersijn. Niet in een hokje te vangen, ze is een echte duizendpoot. Haar leven lang staat ze klaar voor anderen. Ze is een actieve en betrokken wijkbewoner. Zo is Rosine in Breda Noord voor heel veel mensen van betekenis. Maar ook zet ze zich in voor stadsbrede activiteiten. "Ik denk niet in uren", vertelt ze. "Vrijwilligerswerk doe ik vanuit mijn hart."

DOOR JOYCE VAN ZIJL


Rosine Antersijn kwam als 26-jarige van Curaçao naar Nederland om te studeren. Ze werkte in de ouderenzorg maar stopte toen haar oudste dochter het Syndroom van Down bleek te hebben. Ze koos vol voor haar gezin en kreeg er nog een dochter bij. Daarnaast deed ze vrijwilligerswerk en toen haar dochters zelfstandig genoeg waren vond ze een baan als beheerder van een buurthuis. Rosine heeft nooit in uren gedacht, altijd alleen in aandacht.


Duizendpoot

“Ik doe van alles en nog wat. Als ze me vragen en het is leuk dan doe ik het. Dat heb ik altijd gehad, ik heb heel veel energie. Dat heb ik van mijn moeder, zij heeft 13 kinderen en 12 pleegkinderen. Ze heeft nooit buitenshuis gewerkt maar stond altijd voor iedereen klaar. Ze is pas 99 geworden en vrijwel blind, maar ze gaat nog steeds overal heen. Niets houdt haar tegen. En dat heb ik ook!"


'Mijn moeder heeft 13 kinderen en 12 pleegkinderen'


"Kinderen zijn voor mij ook heel belangrijk, als klein meisje hielp ik thuis al mee zorgen. Daarom ben ik al meer dan 20 jaar vrijwilliger en bestuurslid bij het Brakkenfestival. Het is heel hard werken, maar die stralende koppies van de kinderen maken het de moeite waard. Ze hebben zoveel plezier! Ook het vrijwilligersteam is geweldig. Dit jaar kon het niet doorgaan vanwege corona, we vonden dat we onze vrijwilligers moesten beschermen. We moeten goed voor ze zorgen, want ze zijn onmisbaar! “


Overal inzetbaar

Rosine is en was op heel veel plekken actief. Ze was actief bij Buurtbemiddeling, als vrijwilliger in de ouderenzorg, in het Wijkplatform in de Hoge Vucht en ze zorgt voor heel veel mensen in haar omgeving. Ze is een tweede moeder voor veel jongeren in haar wijk.


“Ik noem ze altijd lachend mijn kinderen zonder pijn! Ze kennen me allemaal en weten dat ze bij me terecht kunnen. Maar ik pamper ze niet, ik ben heel direct en wil dat ze zichzelf kunnen redden. Dat is altijd mijn insteek: zorg dat je voor jezelf kan zorgen. Door mijn werk in het buurthuis is mijn netwerk heel groot geworden. Mijn werk en mijn vrijwilligerswerk liepen door elkaar, als in een spinnenwiel liepen de draden ineen. Ik voel ook wel waardering voor wat ik doe. Ook vanuit de gemeente, want ik ben gevraagd voor de Denktank die burgemeester Depla heeft ingesteld. Mensen uit allerlei culturen signaleren daar problemen en adviseren de gemeente. Ook ben ik al drie jaar actief als jurylid voor de Jeugdhelden van Breda. Dat is fijn!”


Over de Helden

Meer lezen over Rosine en het vele werk dat ze doet? Kijk op www.heldenvanbreda.nl. Daar kun je ook iemand aanmelden die in jouw ogen ook een held is.[n]