De wit met paarse deelscooter van Check
De wit met paarse deelscooter van Check Foto: Bredavandaag

Breda breidt elektrische deelscooters verder uit

BREDA - Breda heeft het aantal deelscooters fors uitgebreid. Na de 200 deelscooters van Go Sharing die in juni werden geplaatst, zijn er afgelopen week 100 nieuwe deelscooters van Check bijgekomen. De teller staat nu dus op 300, en het is de bedoeling dat er nog 100 van Check gaan volgen.


Met deelscooters kun je makkelijk van a naar b in Breda. Daan Quaars, wethouder mobiliteit en digitalisering zegt dat de scooters het goed doen in de stad. De 200 exemplaren van Go Sharing worden regelmatig gebruikt. ‘’Data geeft aan dat Bredanaars de deelscooters gebruiken en waarderen met een 7,7. Sinds juni zijn er bijna 100.000 ritten gemaakt, met een gemiddelde ritlengte van 3,5 km. Er zijn dus al bijna een half miljoen kilometers gereden. Zo’n 14.000 mensen hebben al gebruik gemaakt van de scooters, dat is dus bijna 1 op de 10 inwoners.’’ Het gebruik is in Breda ook hoger dan in andere steden.

Deelmobiliteit populair tijdens corona

Corona beïnvloedt de vervoerskeuze van mensen behoorlijk. Ze proberen grote groepen te mijden, waardoor het OV-gebruik veel minder is geworden. De elektrische scooters bieden een oplossing. “We zien dat onze elektrische deelscooters enorm aan populariteit hebben gewonnen gedurende de eerste golf coronabesmettingen’’, aldus Paul van Merrienboer, oprichter van Check. ‘’Dat komt omdat we feitelijk ‘social distancing’ ingebouwd hebben in ons product.’’


Toch zijn er ook minder positieve geluiden, met name rondom fout geparkeerde scooters in de openbare ruimte. Check zet zich actief in tegen overlast door foutgeparkeerde scooters. s. Eerder deze maand lanceerde het bedrijf de Parkeer Check, een functie in de app waarmee gebruikers met een druk op de knop fout geparkeerde scooters kunnen melden. De introductie van de Parkeer Check gaat gepaard met een grootschalige campagne waarmee Check haar gebruikers bewust maakt van het belang van goed parkeren. “Het is belangrijk dat onze gebruikers zich bewust zijn van het feit dat ze een scooter in de openbare ruimte parkeren. We willen toe naar een situatie waarin gebruikers niet alleen zichzelf maar ook elkaar verantwoordelijk houden voor hun parkeergedrag”, aldus van Merrienboer.

Wie de deelscooters van Check wil testen, kan gebruik maken van een actiecode. Check stelt voor alle gebruikers 100 gratis rijminuten beschikbaar met de code 076- CHECK. [n]