Wat kan ik zelf doen tegen klimaatverandering?

Laten we eerst voorop stellen dat klimaatverandering niet zomaar om te keren is. De klimaatverandering is in een rap tempo aan de gang. En natuurlijk, alle kleine beetjes helpen, maar de veranderingen gaan zo snel dat ook al doen we als individuen enkele aanpassingen, de opwarming van de aarde zal minimaal nog tientallen jaren na-ijlen. Dit hoeft ons er niet van te weerhouden om toch acties te ondernemen. Zeker in het kader van klimaatadaptatie. Aanpassing aan het warmer wordende klimaat met in toenemende mate weerextremen is uiterst belangrijk. We moeten ons aanpassen aan het nieuwe klimaat om te overleven.


Positief met meer groen
Een positieve instelling ten aanzien van klimaatverandering is een eerste goede stap naar een Cool Town. Klimaatadaptatie is dus erg belangrijk. Zorgen dat we ondanks onder meer hitte, droogte en wateroverlast door zware (onweers)buien toch een aangenaam leven kunnen leiden. Het klinkt zwaar, maar dat is ook de realiteit, de klimaatcrisis is een veel heftigere die ons boven het hoofd hangt dan de coronacrisis. Dit wil niet zeggen dat de coronacrisis niet ernstig is, maar de klimaatcrisis is er één van een nog grotere orde.

Dus met positiviteit voorop kunnen we zeker met zijn allen veel bereiken. Groene tuinen, groene daken, groene gevels in de strijd tegen de verstening en verhitting van de stad kun je als individu uitvoeren. Of het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je huis of bedrijf. In de strijd tegen afname van het gebruik van fossiele brandstoffen. Het zijn allemaal opties. En voor sommige van die opties heeft de gemeente Breda een subsidie voor haar inwoners.[n]