(V.l.n.r.) Patrick van Lunteren, Eric de Haas, Sazan Melko daarachter: Sekou Sann en Jan Hopman.
(V.l.n.r.) Patrick van Lunteren, Eric de Haas, Sazan Melko daarachter: Sekou Sann en Jan Hopman. Foto: Henk Ketelaar

Mondiaal Centrum Breda viert vijfjarig bestaan

BREDA – Komende vrijdag bestaat het Mondiaal Centrum Breda (MCB) vijf jaar. Eigenlijk zou het lustrumfeest met in het MCB plaatsvinden maar de coronapandemie zet daar een streep door. Om het tóch te vieren boden studenten van de Breda University of Applied Sciences (BUAS) met YouTube uitkomst. Met een door hen gemaakte liveshow wordt op YouTube een ´digitaal huiskamerfeest´ gehouden. “Zo wordt het toch nog gevierd,” laat Patrick van Lunteren, voorzitter van de communicatiewerkgroep, blij en tevreden weten.

DOOR HENK KETELAAR


Onder aanvoering van emeritus pastor Jan Hopman, Dick de Lange, oud-directeur en Bram Heringa, emeritus dominee, richtte een groep enthousiaste maatschappelijk geëngageerde vrijwilligers in november 2014 de onafhankelijke stichting; “Mondiaal Centrum Breda” op. Hun oprechte zorg over de tekortschietende hulp aan mensen die in nood verkeren nergens terecht kunnen en daarom tussen de wal en het schip zitten bracht hen zover. “Wij trokken ons gewoon het lot aan van kwetsbare mensen, in nood verkerende vluchtelingen en ongedocumenteerden,” laat Jan Hopman eenvoudig weten.


Hulppost
Als een geschenk uit de hemel stelde de congregatie ‘Broeders van Huijbergen’ hun klooster aan de Roland Holststraat aan het MCB-bestuur ter beschikking. Het pand onderging een metamorfose en fungeert nu als ontmoetingscentrum voor wijkbewoners als voor hulpbehoevende mensen. Het is een gebouw waar cursussen en wijkactiviteiten worden gehouden en dat als toevluchtsoord dient voor mensen die in een acute noodsituatie zitten, zoals ongedocumenteerden. “Als het nodig bieden wij vluchtelingen ‘bed, bad, brood en begeleiding’. Dat wél onder strenge voorwaarden en professionele begeleiding,” laat Jan weten.


Vrijwilligers

Het is uitdrukkelijk niet bedoeld voor daklozen en verslaafden,” beklemtoont hij. “Een toelatingscommissie bestaande uit leden van de gemeente, vreemdelingenpolitie, Dienst Terugkeer en Vertrek, Vluchtelingenwerk Nederland en SMO bepaalt of een vluchteling al of niet tot het MCB mag verblijven,” valt Patrick van Lunteren hem bij. Bij het MCB zijn zo´n honderd vrijwilligers werkzaam. Eén daarvan is het Maatjesproject die begin dit jaar genomineerd werd voor de ‘Appeltjes van Oranje’ prijs. Sazan Melko, maatschappelijk werkster, afkomstig uit Koerdistan is coördinator van dat project.


Maatjesproject

“Ik ben er vijf jaar geleden mee begonnen. We hebben intussen ruim 1100 koppelingen gemaakt tussen vluchtelingen en Bredanaars die naar de film en bibliotheek gaan of gewoon hun boodschappen doen. Het project is bedoeld om vluchtelingen stap voor stap zelfredzaam te maken. En dat lukt ons aardig,” is haar tevreden oordeel. De 34-jarige Senegalese vluchteling Sekou Sann is blij met de opvang en de begeleiding van de MCB-vrijwilligers. “Terwijl ik Nederlands leer en schoonmaakwerk binnen het MCB doe, kan ik nadenken over mijn toekomst” vertelt hij desgevraagd.
HuiskamerfeestDe liveshow wordt op vrijdagavond 30 oktober van 19.u. tot 21u. op YouTube gehouden. Met speeches, een cabaretvoorstelling van Andre Manuel, een heuse “pub ”quiz en interviews wordt het MCB in het zonnetje gezet.

Op de website www.mondiaalcentrumbreda.nl is vrijdagavond een link die u naar het betreffende YouTube kanaal brengt. [n]