Is jouw woning hitteproef?

Afgelopen zomer bracht augustus de langste hittegolf ooit in Nederland. En daar zal het de komende jaren niet bij blijven. Hittegolven gaan steeds langer worden en ook steeds vaker voorkomen. Gezondheidsproblemen voor ouderen, baby’s en mensen met een kwetsbare gezondheid nemen dan toe. Voldoende reden om eens te kijken of bestaande woningen wel hittebestendig genoeg zijn. De Hogeschool van Amsterdam doet onderzoek hiernaar. Ze hebben in verschillende steden in diverse typen woningen onderzoek gedaan.

Door de klimaatverandering zullen mensen meer behoefte hebben om hun woning te koelen. Als mensen dit met behulp van airconditioning willen doen, dan zal de vraag naar energie toe nemen. Dit kan grote gevolgen hebben voor bedrijven en overheden die zich bezig houden met energie omzetting. Een van de vragen die dan ontstaat is hoeveel energie een wijk nodig heeft. En wat betekent dit voor een stad als Breda. Dit is een wezenlijk belangrijke vraag omdat de behoefte om je woning te koelen nog niet in de stedelijke planning is verwerkt.

De eerste resultaten van het onderzoek naar woning hittebestendigheid bracht naar voren dat woningen met schaduw uit de omgeving koeler waren dan woningen zonder omgevingsschaduw. Gemiddeld kwamen woningen met omgevingsschaduw twee tot vier graden koeler uit de bus. Schaduw door de omgeving kunnen bomen zijn, maar ook gebouwen. Ook maakt het veel verschil hoe mensen hun woning ventileren. De verschillen door luchten kunnen wel oplopen tot vijf en een halve graad! De koelste omgeving ontstond wanneer mensen overdag hun ramen dicht hielden en 's nachts hun ramen open zetten. In de ochtend luchten bleek in veel gevallen geen effect te hebben.[n]