Grote Toren van de Grote Kerk. FOTO JAN KOREBITS
Grote Toren van de Grote Kerk. FOTO JAN KOREBITS Foto: Jan Korebrits

Slechtvalken in de Grote Toren hebben eindelijk namen

BREDA - De twee slechtvalken die in de Grote Toren van de Grote Kerk wonen hebben eindelijk hun namen. Meer dan 80 mensen deden mee aan de wedstrijd waarbij de leukste en meest passende namen werden gezocht voor de twee dieren. De namen Kiske en Mieske kwamen als winnaar uit de bus.


Meer van 80 Bredanaars gaven gehoor aan de oproep om mee te denken over namen voor het koppeltje slechtvalken dat op de Grote Toren huist.

De wedstrijd leverde een groot aantal namen op, waarvan sommige meerdere malen voorkwamen.

Juryleden Marieke Wiegel (directeur Grote Kerk), Raymond van Breemen (roofvogelkenner) en stadsbeiaardier Paul Maassen waren verrast door sommige vaker terugkerende namen.

Uiteindelijk heeft bijna een derde van de deelnemers de Bredase namen Kiske en Mieske aangedragen. En dat signaal kon de jury niet zomaar naast zich neerleggen. Uit de winnende inzendingen worden drie deelnemers geloot, die naast de eer, een VIP-rondleiding krijgen op de Grote Toren.


Andere inzendingen
Andere vaker terugkomende namen hebben te maken met de historie van Breda; zo werden Mark en Aa, en Johanna en Engelbrecht vaker ingestuurd. Ook inhakend op de huidige periode kwamen de namen Cor en Ona een paar keer voorbij. Dat niet iedereen blij is met de valken op de toren, getuigt van de inzending door één van de respondenten: “Valkenbergse kippendief en Valkenbergse duivenplukker”. Andere originele namen waren Bonnie & Clyde, Joop en Trees, Torie en Spits.[n]

'De slechtvalken hebben de namen Kiske en Mieske'