Terug naar het oude normaal?

Het is waar iedereen naar verlangt: een einde aan de COVID-19 crisis. Die zal er in meerdere of mindere mate wel komen, echter het oude normaal zal nooit meer terugkeren. Sterker nog, de COVID-crisis is het voorportaal van een nog grotere onzekere crisis die onze hele planeet boven het hoofd hangt. En eigenlijk is ze al gaande. De rijke Westerse wereld ondervindt tot dusverre nog relatief weinig last in vergelijking met de Derde wereldlanden die in feite het minst bijdragen aan de klimaatveranderingen. Het is de snelheid van de veranderingen die het grote probleem zijn. Een weg terug is er niet meer. Al wordt dat misschien hier en daar gesuggereerd. De gevolgen zijn nu al zichtbaar en zullen alleen maar extremer worden.


Wat zwartgalligheid van de schrijver? Welnee, ik ben een nuchtere realistische Hollandse boerenjongen geboren en getogen in een klein Brabants dorpje. Wat we nodig hebben zijn positief ingestelde en enthousiaste actieve mensen die hun schouders willen zetten onder klimaatadaptatie van de stad Breda. De klimaatopwarming betekent niet het einde van de wereld, maar zal wel alles ondersteboven gooien. Het zal het einde markeren van de relatief stabiele wereld die de 450 generaties voor ons hebben gekend. Het zal een enorme uitdaging vormen om alles enigszins onder controle te houden.

We zijn als stad Breda goed op weg met aanleg van meer groenplaatsen, groene daken, gebruik van zonnepanelen, verkoelende wateroppervlakken, windenergie, etc. Dat zijn goede initiatieven, er zijn er veel meer. Maar te veel om hier op te noemen. Wat we nog meer nodig hebben zijn mensen die op dit terrein creatief 'Out of the box' kunnen denken![n]