Groep 6 van OBS De Tweesprong en de begeleiders.
Groep 6 van OBS De Tweesprong en de begeleiders. Foto:

Basisschool De Tweesprong ruimt zwerfvuil op

BREDA - De kinderen van basisschool De Tweesprong groep 6 hebben op donderdag 5 november een opruimactie gehouden. Nadat de kinderen zelf in de klas een quiz hadden gemaakt over zwerfvuil, wilden ze het opruimen ook zelf een keer in de praktijk brengen. Er zijn maar liefst 10 volle vuilniszakken met zwerfvuil opgeraapt.


Nadat de kinderen een les hadden gehad over zwerfvuil wilden ze er ook een keer zelf iets aan gaan doen. Ze hebben toen een quiz over zwerfvuil gemaakt. Ook hebben de kinderen bepaald in welke straten ze wilden gaan opruimen. Voor ze gingen opruimen heeft een buurtbewoner, die de kinderen heeft meegeholpen met de organisatie, nog een uitleg gegeven over de gevolgen van zwerfvuil in de natuur. De kinderen bleken hier al veel over te weten en ze zijn zich ervan bewust dat je niet alles zomaar op straat kunt gooien. De klas werd in 6 groepjes verdeeld en deze werden begeleid door een aantal ouders. Door een rebus op te lossen wist elke groep welke straat ze moesten opruimen.


'Thumbs up'

Het enthousiasme waarmee de kinderen bezig waren tijdens het opruimen bleef bij de buurtbewoners niet onopgemerkt. Verschillende mensen reageerden heel positief. Een persoon zei: “Thumbs Up voor jullie nuttig werk, kinderen”. Door deze reacties werden de kinderen extra gemotiveerd en zo raapten ze 10 volle vuilniszakken op. Bij terugkomst op school werden de kinderen getrakteerd op fruit dat was geschonken door de winkeliersvereniging van WC De Bisschopshoeve.

Opgeruimd Breda

De wijken Heudsdenhout en Brabant zijn sowieso behoorlijk actief op het gebied van het opruimen van zwerfvuil. Bij Opgeruimd Breda zijn er nu al 25 personen bekend die regelmatig met, een door gemeente verstrekte, knijper op pad gaan om zwerfvuil op te ruimen.[n]