Een fragment uit de film
Een fragment uit de film Foto: Screenshot YouTube

'De film laat zien hoe liefde en hoop het onrecht verslaan'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Nu de bioscopen dicht zijn, recenseert Frank een film die te zien is op Netflix. Wie ‘Loving' wil zien hoeft dus niet te wachten tot de heropening van de bioscopen.

Dankzij Richard en Mildred Loving besliste de hoogste rechter in de VS, het federale Hooggerechtshof (Supreme Court), in 1967 dat een verbod op een interraciaal huwelijk in strijd is met de Amerikaanse Grondwet. De film Loving (2016) laat zien hoe liefde en hoop onrecht verslaat. Richard (Joel Edgerton) is metselaar, een rustige witte plattelander uit Caroline County (Virginia). Hij wordt verliefd op de zwarte Mildred (Ruth Negga), die in hetzelfde dorp woont. Als blijkt dat Mildred zwanger is besluiten ze te trouwen. Maar het is 1958 en volgens de wet in de staat Virginia is een interraciaal huwelijk verboden.

Richard is geen man van veel woorden. Joel Edgerton brengt hem toch geloofwaardig op het scherm door zijn houding, voorover gebogen in verband met zijn werk, en door de manier waarop hij zich beweegt: hij spaart energie, dat is hij gewend door het zware werk als metselaar. Mildred is zachtaardig en dat is Ruth Negga, die haar speelt, ook. De regisseur Jeff Nichols zei over haar auditie in 2015: “Ze sprak met de stem van Mildred, ze hield haar mond zoals die van Mildred.” Gaandeweg wordt in de film duidelijk dat Mildred de spil van het stel is. Richard steekt het liefst zijn kop in het zand, maar Mildred realiseert zich dat ze hun problemen zó niet oplossen. Ruth Negga maakt die bijna onzichtbare verandering zichtbaar met haar zijdezachte spel dat fonkelt en knispert van optimisme.

De film toont de strijd van het echtpaar Loving tegen het gezag. Hij laat zien dat de Staat er voor de burger is, niet omgekeerd. Dat kan niet vaak genoeg worden gezegd en niet genoeg worden getoond.

Dit is wat je moet weten over deze film:
- De uitspraak van het U.S. Supreme court in de zaak Loving tegen de staat Virgina staat te boek als Loving Day, 12 juni.
- In juni 2015 legde de zaak Loving de basis voor de erkenning door het Supreme Court van de rechtsgeldigheid van het huwelijk van mensen van gelijk geslacht. Lees de lange versie van deze filmtip op www.Bredavandaag.nl [n]