Maandverband en mondkapjes maken.
Maandverband en mondkapjes maken. Foto:

Afrika heeft naaimachines nodig: Tools to Work helpt

BREDA - Mondkapjes en herbruikbaar maandverband. Daar heeft men op dit moment in Afrika dringend behoefte aan. Om dit te kunnen maken, hebben kleine zelfstandigen dringend naaimachines nodig. Die wil Tools To World in Teteringen gaan leveren, maar daar is uw hulp bij nodig.

Nu Nederland in de ban is van het corona-virus gebruiken we allemaal mondkapjes in allerlei soorten en maten. We schaffen ze aan met een leuke print of kopen wegwerp mondmaskers. En er zijn mensen die met kleine restjes stof, zelf mondkapjes maken. En dat laatste is eigenlijk de beste oplossing. Het is goedkoop en goed voor het milieu. Voor mensen in Afrika is de laatste optie ook het beste. Met een kleine investering kunnen veel mensen geholpen worden in een tijd waarin ook in Afrika het Corona-virus om zich heen grijpt. In Kenia en Oeganda zijn projecten waarbij gevangen worden geholpen om, eenmaal in vrijheid, een eigen bestaan op te bouwen. Ze leren daarbij allerlei vakken. Een aantal daarvan leert naaien. Eenmaal op vrije voeten, kunnen zij zo een zelfstandig bestaan opbouwen.

Mondkapjes
Normaal maken zij blouses en andere kledingstukken, maar nu is er dringend behoefte aan mondkapjes. Die worden goedkoop gemaakt voor mensen die nauwelijks geld hebben om ze zelf te kopen. Zij kunnen deze mondkapjes hergebruiken door ze zelf wassen. Hierdoor komt er ook geen onnodig afval in het milieu. Daarnaast gaat men ook maandverband naaien. Maandverband is lastig te krijgen. Ook hebben de vrouwen en meisjes vaak nauwelijks of geen geld om het verband zelf aan te schaffen. Uit onderzoek van Unesco blijkt dat meisjes en jonge vrouwen in Afrika daardoor elke maand 4-5 dagen school missen vanwege het gebrek aan maandverband. Meisjes missen daardoor zo'n 50 schooldagen per jaar. Dat is een kwart van het schooljaar! Herbruikbaar maandverband is een oplossing. Je hoeft het niet na elk gebruik weg te gooien want je kunt het telkens wassen. Het bestaat in verschillende maten en materialen. Veel gebruikte materialen zijn katoen, bamboe en hennep.
Om nu snel aan de grote vraag naar mondkapjes en maandverband te voldoen wordt de komende tijd de productie verhoogd. Tools To Work gaat naaimachines leveren aan startende ondernemers om een naaiatelier te beginnen. Hiermee kan de ondernemer een duurzaam inkomen verdienen en de meisjes kunnen veilig naar school.


Stichting Tools To Work (www.toolstowork.nl) is een non-profit organisatie die mensen helpt een zelfstandig bestaan op te bouwen. Tools To Work biedt gereedschap aan vakonderwijs en startende ondernemers in Afrika zodat zij een eigen inkomen kunnen verwerven. Vanuit de werkplaats in Teteringen (Breda) zamelt Tools To Work hand- en elektrisch gereedschap, naai- en breimachines en fietsen in. In deze tijd van Sinterklaas en Kerstmis, hebben mensen vaak iets over voor de medemens. Het is fijn om te geven als je weet dat je gift goed terecht komt. Tools To Work gaat het geld gebruiken om de mensen in Afrika op weg te helpen. Tools To Work gaat naaimachines leveren.

Voor vijftig euro kunnen zij met een eigen naaimachine beginnen met de productie van mondkapjes en maandverband. Via https://www.toolstowork.nl/tools-to-work-helpt-schoolverzuim-voorkomen/ kunt u geld overmaken. U kunt al meedoen vanaf 25 euro.[n]