Afbeelding
Foto: Joyce van Zijl

'Onze deelnemers zijn de echte helden in dit verhaal'

BREDA - Deze maand staat Ad den Boer als coördinator van de Thuisadministratie van Humanitas in de spotlights. Een beetje tegen zijn zin, want volgens hem zijn de echte helden de mensen die hun ondersteuning inroepen en zichzelf zo de grip op hun leven teruggeven.

DOOR JOYCE VAN ZIJL


Toen Ad een aantal jaren geleden met pensioen ging zocht hij naar een zinvolle tijdsbesteding. Hij begon als Taalmaatje bij Humanitas, maar toen hij hoorde dat zij een project gingen starten rondom thuisadministratie wist hij: dit past me, dit wil ik gaan doen. Inmiddels staat een team van vrijwilligers klaar om mensen die het overzicht over hun financiële situatie kwijt zijn te begeleiden en ondersteunen.

De Thuisadministratie van Humanitas ondersteunt gemiddeld zo’n zestig mensen per jaar bij het op orde krijgen van hun administratieve en financiële problemen.


Stress

"Wij gaan altijd uit van gelijkwaardigheid. Vroeger had je meteen een stempel als je schulden had, dan was je ook echt ‘schuldig’. Zo denken wij er niet over. Ieder mens heeft periodes in zijn of haar leven waarin je veel aan je hoofd hebt. Dat kan van alles zijn: problemen op het werk, met ziekte, met de kinderen of taken als mantelzorger. Het is wetenschappelijk bewezen dat bij veel stress je hoofd te vol raakt, je het overzicht verliest en je je minder kan concentreren. Dat is vaak wat gebeurd is bij onze deelnemers. Enveloppen worden niet meer geopend, rekeningen even weggelegd, mails worden minder goed gelezen, allerlei redenen waarom dingen fout kunnen lopen. Dat is ook waarom ik onze deelnemers helden noem, want er is heel veel moed voor nodig om te erkennen dat je er alleen niet meer uit komt en de stap naar ondersteuning te maken."


Tandem
“De Thuisadministratie werkt volgens het tandemmodel. De deelnemer zit voorop en heeft het stuur in handen, wij zitten achterop en trappen mee. Als de weg heel steil is of helemaal zoek willen we best even meesturen, maar de deelnemer houdt het heft zelf in handen. Onze vrijwilligers helpen om een overzicht te krijgen in de situatie, ze helpen ordenen, er wordt samen een budgetplan gemaakt en eventueel aflosschema’s. Wij nemen contact op met schuldeisers, die zijn vrijwel altijd bereid om afspraken te maken. En als het dan lukt, als na een tijdje de controle terug is, dan zie je hoeveel zelfvertrouwen dat onze deelnemers oplevert. En dat is wat we willen: we willen mensen weer zelfredzaam maken en de regie teruggeven. Fantastisch wanneer dat lukt!”

Corona
“Dit jaar is het lastig, want persoonlijk contact is moeilijker. Dus we werken veel digitaal, de deelnemer en onze vrijwilliger beslissen samen over de werkwijze. Gelukkig kan er heel veel, bijvoorbeeld met wisselgesprekken, skype, facetime enzovoorts zodat we wel door hebben kunnen werken.”

Meer lezen over Ad? Kijk op www.heldenvanbreda.nl. Meer informatie over Humanitas vind je op https://www.humanitas.nl/afdeling/regio-bredaHumanitas. Thuisadministratie is telefonisch bereikbaar op 06-53449201, voor algemene informatie bel 06-39358576. Voor jongeren tussen de 16 en 24 jaar heeft Humanitas een apart programma. Het project Get a Grip biedt speciaal voor jongerenhulp bij geldzaken. [n]