Afbeelding
Foto: Edwin Wiekens

Breda weer iets eenvoudiger dankzij Meldpunt voor Onbegrijpelijke Zaken

BREDA - Via de campagne Huh? Wat bedoelt u? werd op het initiatief van Breda Eenvoudig het Meldpunt voor Onbegrijpelijke Zaken geopend. Van 5 september tot 10 september kon iedereen voorbeelden van ingewikkelde communicatie melden. Er kwamen 360 meldingen binnen van onduidelijke situaties, en er zijn al verschillende verbeteringen doorgevoerd.


Inwoners van Breda werden uitgenodigd om hun ‘Huh?-momenten’ te delen. Dit op initiatief van Breda Eenvoudig, een netwerk van Bredase organisaties op het gebied van zorg, welzijn en maatschappelijke dienstverlening. De bedoeling hiervan is dat mensen durven te zeggen dat ze iets niet begrijpen. ‘’Alleen zo kunnen we het eenvoudiger maken’’, aldus wethouder Miriam Haagh. In de campagneweek zijn ongeveer 360 meldingen opgehaald. Deze zijn gedeeld met de organisaties van Breda Eenvoudig. En dat heeft al tot resultaten geleid.


De betrokken organisaties gaan zelf aan de slag met de aan hen gerichte meldingen. Sommige zijn makkelijker op te lossen dan andere. Zo was er een melding over een onduidelijk, Engelstalig bordje bij het stadskantoor van Gemeente Breda. De tip was om hier ook een Nederlandstalig bordje op te hangen. Nu hangen er twee bordjes. Andere meldingen gaan over de informatie op websites. Inwoners die moeite met de Nederlandse taal hebben, komen hier soms in de problemen. Net als mensen die digitaal niet zo vaardig zijn. Huisartsen Zorggroep Breda bedacht de slogan: "Zeg niet te snel, kijk op thuisarts.nl.” Hiermee vragen ze aan hun huisartsen te letten op de digitale vaardigheden van de patiënt en geven ze tips hoe ze het spreekuur vorm kunnen geven. Zoals bijvoorbeeld samen naar de website van Thuisarts kijken.[n]