Vrijwilligerskeurmerk voor IMW Breda

BREDA - IMW Breda heeft voor de tweede maal het OV-Keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld ontvangen. Marije Deveny van Mooiwerk, en afgevaardigde specialist van de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV), reikte het certificaat uit.


Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) is de belangenorganisatie binnen het vrijwilligerswerk in Nederland.


In goede handen

“Met dit behaalde keurmerk laat het IMW zien dat vrijwillig medewerkers in goede handen zijn bij de organisatie”, aldus Marije Deveny. “En dat het door de mensen geleverde werk kwalitatief goed in orde is. Het is een compliment voor de organisatie maar vooral voor de vrijwillig medewerkers. Met de vrijwillige inzet helpt het IMW heel veel mensen de balans in hun leven terug te vinden. Juist ook door de betrokkenheid en het enthousiasme van de vrijwillig medewerkers.”

In 2015 ontving IMW het keurmerk voor het eerst, toen was dat nog verplicht. Dit keer koos de organisatie voor maatschappelijk werk er zelf voor om geëvalueerd te worden door Goed Geregeld.

Intensieve en prettige samenwerking tussen beide organisaties en medewerkers heeft de procedure naar de toekenning van het keurmerk vlot doen verlopen.


Onderdeel van het team
Op dit moment zijn er 70 vrijwilligers verbonden aan het IMW. Er is volgens Goed Geregeld het nodige veranderd sinds 2015.

Bijvoorbeeld in de samenwerking tussen beroepskrachten en vrijwilligers, ze zijn gelijkwaardiger en werken samen.

Er is volgens het rapport van Mooiwerk/ NOV voor vrijwilligers meer ruimte voor het zelf invullen van taken en werkzaamheden: “Vrijwillig medewerkers zijn echt een vast onderdeel van het zorgverleningsproces. Ze doen mee, tellen mee, er wordt naar ze geluisterd en ze zijn echt onderdeel van het team. Nu nog meer dan 5 jaar geleden. Het is nu nog meer dan toen onderdeel van het DNA van de organisatie”, volgens het rapport van Goed Geregeld.


Zelfstandig en betrokken
Volgens Lenny Sinke, waarnemend coördinator vrijwillig medewerkers, is dat niet alleen de verdienste van IMW: “Onze vrijwilligers werken zelfstandig, zijn tegelijkertijd betrokken en voelen zich verantwoordelijk. Dat merken we bijvoorbeeld aan hun enthousiaste deelname aan overleggen en casuïstiekbespreking.”

Het IMW vraagt ook wat van haar vrijwilligers, voordat ze mogen starten volgen ze een verplichte 3 of 4-daagse cursus.

“Dat is nodig om echt tussen de oren te krijgen hoe wij met cliënten omgaan en hoe wij de zelfredzaamheid van mensen stimuleren. Uiteindelijk moet de cliënt het zelf kunnen. We gaan het niet voor ze doen, we helpen ze om het zelf te doen. Ook onze vrijwilligers moeten er zo in staan”, aldus Lenny.


Kwaliteiten beter inzetten
Na de cursus wordt bekeken in welke functie iemand graag wil werken.

Op dit moment werkt Lenny aan een plan om de kwaliteiten van vrijwilligers optimaal in te zetten. “Door beter dan nu de individuele kwaliteiten en kennis van vrijwilligers te inventariseren in een systeem, kunnen we straks beter matchen met specifieke vragen en problemen van cliënten.

Zo maken we ook inzichtelijk welke kennis een vrijwillig medewerker nog nodig heeft of graag wil leren. Ook hier wil het IMW zich graag verder op ontwikkelen.”[n]