Goede waterkwaliteit is uiterst belangrijk

We wonen en leven in een uniek stukje Brabant. Breda, een rijke culturele stad met veel uitgaansmogelijkheden, horeca en winkelgebieden. Een stad met zowel veel groen in de stad en zeker veel groen in het buitengebied rondom de stad. Breda heeft ook veel blauw, water, in en om de stad. Zo stromen onder andere de Mark, de Aa of Weerijs en de singels door de stad heen. En dan hebben we het nog niet gehad over de Asterdplas, de Emerput, het Wilhelminapark en het Liniepark. Allemaal gebiedjes met grotere wateroppervlakten. Nog niet genoemd hebbende de diverse kleinere waterloopjes in allerlei wijken. Breda wordt niet voor niets De Parel van het Zuiden genoemd.


Met een kleine inspanning kan iedere Bredanaar een steentje bijdragen om ons (drink)water schoon te houden. Zodanig dat we met zijn allen kunnen genieten op het water, langs de waterkant en van het water zelf. Gooi daarom afval weg waar het hoort. Zo verbeteren we met zijn allen de waterkwaliteit in en rondom Breda.

Schoon water is heel belangrijk voor ons als mens, maar ook voor plant en dier. De klimaatverandering bedreigt de kwaliteit van ons water. Hoge temperaturen en verandering in neerslag veroorzaken blauwalg, botulisme, vissterfte, stankoverlast en een teruggang van het leven in het water. De klimaatverandering wordt op wereldschaal door de mensheid in het algemeen veroorzaakt, maar op lokaal niveau zijn er ook individuen die een grote bijdrage leveren aan het verkwanselen van een aangenaam leefklimaat. Het dumpen van afval, schoonmaakmiddelen, gifstoffen en mest zorgen voor vervuiling van onze beken, rivieren en het grondwater. De verslechtering van de waterkwaliteit is ook een bedreiging voor ons drinkwater.[n]