Surplus locatie Elisabeth verzorgt bijzondere kerstviering

BREDA - Door het coronavirus kan kerst niet op de traditionele wijze gevierd worden bij de woonzorgcentra.


Een kerst zonder kerstliedjes en de kerstgedachte hoorde echter niet tot de opties, volgens medewerkers Tjerry van der Meer (Ontmoetingsplein), Els Cornelissen (Geestelijk verzorgende) en Petra van Oers (Muziektherapeut). Daarom zijn zij samen met andere collega’s Debbie Peters en Yvette Lauwerijssen (Welzijn) bezig met het opnemen van een kerstviering. Op alle locaties van Surplus is deze uitzending met Kerstmis te zien op het Elisabeth kanaal, zodat er toch samen kerst gevierd kan worden op een alternatieve manier.


Nieuwe invulling

Met een klein team en in samenwerking met ETV zijn de medewerkers begonnen met het opnemen van een kerstviering. In deze opnames wordt het kerstverhaal verteld. Er zijn onder andere kerstliedjes opgenomen met symfonisch strijkorkest SymCo, in de Waalse kerk en in december worden er scenes opgenomen in verschillende woonzorgcentra met de prachtige kerstversiering als decor.


Samen met bewoners

Ook bewoners zijn betrokken bij het maken van de kerstviering. Zo worden er mooie afbeeldingen ingekleurd door bewoners van verschillende afdelingen en locaties, die het kerstverhaal begeleiden. De tekeningen op de kleurplaten zijn oorspronkelijk gemaakt door de Australische Julie Vivas, om een beeld te schetsen van het oude Bijbelverhaal over de geboorte van Jezus. De bewoners hebben de tekeningen ingekleurd naar eigen inzicht en vermogen. Het resultaat mag er zijn. “We zijn trots op deze uitvoering van het kerstverhaal, vooral omdat er door zoveel mensen aan gewerkt is”, aldus mede-initiator Tjerry van der Meer.


Met elkaar verbonden

Op deze wijze willen de medewerkers van Surplus locatie Elisabeth ervoor zorgen dat bewoners en medewerkers op alternatieve wijze toch de verbinding met elkaar en de kerstgedachte vinden, ondanks dat alles een beetje anders is dit jaar. De uitzending wordt op 25, 26 en 27 december uitgezonden op het Elisabethkanaal.[n]