Nooit meer terug naar het oude normaal

We kunnen ons zelf afvragen wat normaal is. In algemene zin, maar ook in het dagelijkse weer en de klimatologie. Sinds eind jaren tachtig hobbelen we achter de feiten aan. Het was in die periode al bekend wat er stond te gebeuren op verschillende onderwerpen zoals de opwarming van de aarde, de achteruitgang van de biodiversiteit en de wereldbevolkingsgroei. Niet alleen deze drie onderwerpen hangen met elkaar samen, maar alles, maar dan ook alles op aarde beïnvloedt elkaar. Er is op kleine schaal wel ingespeeld met diverse goede initiatieven. Denk aan zonne- wind- en waterenergie, herbebossing en projecten als cool towns. Goed bedoeld, maar veel te weinig om een werkelijk blijvende mondiale oplossing te bieden. Iedereen moet mee doen op aarde en dan ook echt iedereen.

Want de COVID pandemie heeft meer met het klimaat dan we zouden denken. Het is een eerste signaal van Moeder aarde dat het niet goed gaat met haar. Wie handenwrijvend denkt dat als we aan het einde van het jaar allemaal gevaccineerd zijn, we terug kunnen naar de tijd van voor 2020, heeft het behoorlijk mis. Het zwaard van Damocles hangt boven onze hoofden.


Alle aandacht is afgelopen jaar begrijpelijk naar de COVID pandemie gegaan, maar nu hangt een nog grotere crisis met het klimaat, biodiversiteit en milieuvervuiling dicht boven onze hoofden. Ook nieuwe pandemieën zijn mogelijk in deze crisis. Het is geen pessimisme van mij, integendeel. Ik ben een positieve realist.

Er zijn twee opties mogelijk. De beste optie is met de huidige stand van technologie en kennis ook deze crisis ombuigen naar een nieuw normaal.[n]