Voorleesdagen: trakteer een kind op voorleesplezier

BREDA – De Nationale Voorleesdagen…traditiegetrouw hét moment voor voorleesontbijtjes met BN’ers, kinderen die in pyjama naar school gaan en leuke acties rondom mooie prentenboeken. Maar ook de Voorleesdagen, tot en met 30 januari, zijn dit keer een tikkie anders dan normaal. Dit jaar zullen de dagen vooral thuis en online gevierd worden. Maar ook daar is wat leuks van te maken!


Moeite met voorlezen en taal. Maar een grote groep kinderen wordt thuis niet voorgelezen. Hun ouders hebben moeite met lezen en taal of zijn om een andere reden niet in staat om lekker samen een boek te pakken.


VoorleesExpress
Welzijnsorganisatie Surplus is uitvoerder van het programma VoorleesExpress in gemeente Breda, Etten-Leur, Zundert en Halderberge. “We werken nauw samen met bibliotheken en scholen. We zetten getrainde vrijwilligers en studenten in om deze kinderen te bereiken en hun ouders te ondersteunen, aldus Olga Vrolijk, projectleider bij Surplus. “De voorlezers zijn momenteel creatief met voorlezen tijdens videobellen, voorleesvideo’s opnemen en doorsturen en voorleespakketjes afgeven. En in sommige gevallen lukt het toch om elkaar fysiek op afstand te ontmoeten”.


Aftrap op tv
H.K.H. Prinses Laurentien opent op 20 januari De Nationale Voorleesdagen met een voorleesontbijt in het tv-programma Zin in Zappelin! Dit programma is te zien om 7.05 uur bij AVROTROS op Zappelin (NPO3). De herhaling is om 12.00 uur. Tijdens het programma leest zij voor uit Het Prentenboek van het Jaar 2021: ‘Coco kan het!’. En ook andere BN’ers zullen zich dit jaar online inzetten om het belang van (voor)lezen te onderstrepen.


Wil jij ook iets doen?
Ook jij kunt iets doen. Bezorg een kind in jouw buurt, die het nodig heeft, een mooi voorleesmomentje. Thuis op afstand of digitaal!
Of meld je aan als vrijwilliger bij een VoorleesExpress-locatie in jouw gemeente en trakteer een kind 20 weken lang op voorleesplezier.
Kijk voor meer informatie op
www.voorleesexpress.nl[n]