De film legt de wereld van de pakjesbezorger bloot
De film legt de wereld van de pakjesbezorger bloot Foto: Screenshot YouTube

‘De film laat de gevolgen zien van onze besteldrang’

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de Bredase bioscopen draait. Nu kiest Frank voor een film die te streamen is. Deze week is dat ‘Sorry We Missed You’. Lees de lange versie van deze tip op Bredavandaag.nl.


We bestellen allemaal wel eens iets op internet. Nu meer dan ooit. En we kennen allemaal de pakjeskoerier die er snel vandoor moet. De film Sorry We Missed You (2019) legt de wereld bloot die achter die gehaaste pakjeskoerier schuil gaat. Een sociaal drama, want koerier word je meestal niet uit luxe, maar om de armoedeval te vermijden.

De economische crisis van 2008. Ricky Turner (Kris Hitchen) verliest zijn baan en besluit als ZZP'er pakjesbezorger te worden, terwijl zijn vrouw Abbie (Debbie Honeywood) bij de thuiszorg werkt met een nul uren contract. Ricky ontdekt hoe de wereld van een pakjeskoerier werkt. Er zijn strikte aflevertijden. Tijd om naar de wc te gaan is er niet. Als je de aflevertijden niet redt, krijg je een boete. Als Ricky door gezinsperikelen plotseling wordt gedwongen om een dag vrij te nemen volgen boetes omdat hij zelf voor een vervanger moet zorgen, die hij niet kan vinden. Wat Ricky en zijn gezin nog verder in de financiële problemen drukt. Sorry We Missed You toont een misselijkmakend systeem van het exploiteren van mensen die gemanipuleerd worden door machines. In Engeland net zo goed als hier. De film laat zien dat dit kan uitdraaien op een vorm van moderne uitbuiting, waarbij gezinnen door tirannieke tijdschema's ten onder dreigen te gaan en alleen aandeelhouders profiteren. Voor mij springt Debbie Honeywood als de moeder die uit alle macht probeert het gezin bij elkaar te houden, er uit. Ze is kwetsbaar en van goede wil, subtiel en overtuigend. Kris Hitchen speelt in feite de sukkel die steeds wanhopiger pakjes bezorgt. Grenzeloze machteloosheid over het grimmige systeem spat van hem af. Sorry We Missed You laat zien dat de verliezers van onze moderne economie niet op mededogen hoeven te rekenen en roept op tot moreel verzet. Hóe weet ik ook niet. We kunnen de pakjesbezorger in elk geval hartelijk ontvangen en een blikje cola aanbieden.


Dit is wat je moet weten over deze film:
- Voor het scenario heeft scenarioschrijver Paul Laverty gebruik gemaakt van de informatie die hem werd verschaft door pakjesbezorgers die alleen anoniem wilden meewerken. [n]