Vereniging Markdal heeft een nieuwe voorzitter

BREDA - Annemiek Jetten (57) is met ingang van maandag 15 februari de nieuwe voorzitter van de Vereniging Markdal. Zij volgt Sjef Langeveld (77) op die interim-voorzitter is sinds januari 2020. De nieuwe voorzitter roemde bij haar aantreden het werk van Sjef Langeveld voor de vereniging en het Markdal de afgelopen jaren. Vanwege de Coronacrisis zal pas in een later stadium op gepaste wijze afscheid worden genomen van Sjef Langeveld en van Jettie Rattink, die eind 2020 al haar werkzaamheden in het bestuur neerlegde.

De Vereniging Markdal is aftredend voorzitter Sjef Langeveld grote dank verschuldigd. Hij heeft als een van de initiatiefnemers aan de wieg gestaan van de oprichting van onze vereniging. De afgelopen tien jaar heeft hij - samen met de bewoners en met anderen binnen de vereniging - met een enorme energie gewerkt aan de totstandkoming van de plannen voor de herinrichting van het Markdal. En natuurlijk samen met de provincie gemeenten en het waterschap. Daarnaast is zijn grote kennis van zaken van grote invloed geweest op de kwaliteit van de plannen die nu op tafel liggen.


Ervaring
De nieuwe voorzitter beschikt onder meer als oud-burgemeester van de gemeenten Sluis en Vlaardingen en als Hoofd Juridische Zaken van waterschap Brabantse Delta over de nodige bestuurlijke ervaring. Die ervaring komt haar goed van pas nu de vereniging de omschakeling maakt van plannenmaken voor de herinrichting naar uitvoering. De vereniging moet ‘toekomstproof’ worden.


Mede vanwege de Coronacrisis zal er de komende tijd veel energie en tijd nodig zijn om te werken aan het draagvlak voor de plannen, de vereniging moet hard trekken aan de oprichting van een obligatiefonds om de ambitieuze ideeën over landbouw en het beheer van het Markdal vorm te geven en er moeten nieuwe samenwerkingsovereenkomsten worden aangegaan met de provincie, de betrokken gemeenten en het waterschap.


Ondertussen zitten de vrijwilligers van de vereniging samen met de mensen van het waterschap en bureau RoyalHaskoning DHV midden in het proces om voor het eerste deel van het Markdal het Voorlopig Ontwerp uit te werken naar een Definitief Ontwerp.[n]