Afbeelding
Foto: Screenshot uit de trailer van American Beauty

'Dit spectaculaire debuut van Sam Mendes won maar liefst vijf oscars'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film. Nu de bioscopen gesloten zijn, kiest Frank voor een film die te streamen is. Deze week is dat ‘American Beauty’. Lees de lange versie op BredaVandaag.nl


In januari 2020 heb ik de toen kersverse oorlogsfilm 1917 besproken, een film van regisseur Sam Mendes. American Beauty is zijn regiedebuut uit 1999. Een spectaculair debuut want American Beauty won vijf Oscars. Een Oscar voor de beste film, voor de beste regie (Sam Mendes), voor het beste scenario (Alan Ball) en het beste camerawerk (Conrad Hall). Mendes zei over het script dat het telkens een ander onderwerp aansneed, hij vond het een mystiek verhaal, een caleidoscopische reis door Amerikaanse slaapsteden, een serie love stories, over opsluiting, eenzaamheid en schoonheid. “It was funny, it was angry, (it was) sad”.


De film volgt het gezin Burnham, vader Lester (Kevin Spacey), moeder Carolyn (Annette Bening) en hun dochter Jane (Thora Birch). Ze wonen is zo’n typisch Amerikaanse slaapstad waarin de middenklasse zich heeft verschanst. Vrijstaande huizen met een tuin die naast elkaar opgesteld staan als soldaten op appèl. Lester zit diep in een midlifecrisis. Hij is 42 jaar, werkt als advertentieverkoper bij een magazine en heeft nog nooit promotie gemaakt. Zijn vrouw Carolyn is een makelaar waarvoor het eigen huis en de auto heilig zijn. Dochter Jane is een zestienjarige tiener, die haar ouders “haat” op de manier waarop meisjes van zestien jaar zich schamen voor hun ouders. Voor Lester gaat een wereld open wanneer hij samen met buurjongen Rick (Wes Bentley) marihuana rookt.

Zoals regisseur Sam Mendes al zei gaat de film alle kanten op, een zoektocht - niet alleen van opsluiting naar bevrijding, maar ook naar de schoonheid van alledaagse dingen. Schoonheid kan worden gevonden daar waar ze het minst wordt verwacht. In alle opzichten een briljant verhaal, dat organisch is verfilmd met Kevin Spacey in topvorm.


Dit is wat je moet weten over deze film:
- Scenarioschrijver Alan Ball had met het verhaal van American Beauty een toneelstuk voor ogen. Nadat hij enkele jaren aan het stuk had gewerkt, zag hij in dat sommige scenes op toneel niet zouden werken en heeft hij het omgewerkt naar een filmscenario.[n]