De wilde flora keert terug in de stad

Je moet er oog voor hebben, maar er groeit van alles aan wilde flora in de stad. Overgewaaid uit de wilde natuur als zaailingen. Veel mensen beschouwen het als onkruid, maar in wezen zijn het gewoon planten met soms hele mooie bloempjes. Als je het zo bekijkt, bestaat onkruid niet. Want onkruid is simpel gezegd: planten die niet gewenst zijn op een plaats die de mens voor ogen heeft om te gebruiken voor andere doeleinden.
Maar de gemeente Breda helpt de laatste jaren de wilde natuur om ook in de stad terug te keren. Tot een jaar of vijf terug werd er flink bezuinigd op het groen in de stad. Haagjes langs de singels werden weggehaald, bodembedekkers vervangen door gras en struiken gerooid etcetera. Breda werd een kale betonnen en stenen stad. Gelukkig is er een omwenteling gekomen en wordt het groen nu gekoesterd.

Zoals we weten is Breda een hitte-eiland in het landschap. De stenen slaan de warmte op en houden het lang vast. Als de groenbedekking in de stad met één procent toeneemt, dan daalt de temperatuur met 0,06 graden. Dus het is de moeite waard om hier naar te kijken. De gemeente Breda heeft hittestress tegenwoordig dan ook hoog op de politieke agenda staan. En dat is niet alles. Er zijn nog meer voordelen aan wilde natuur in de stad.


Voordelen
Planten absorberen geluid en vangen fijnstof op. Ze leggen CO2 vast en zorgen er voor dat het water niet al te snel verdampt. En ze bieden verkoeling. Een volwassen boom kan wel tien airco's vervangen! Het ecologisch beheer langs de Aa of Weerijs is een voorbeeld van terughalen van de natuur in de stad.[n]