Petje af Breda wordt Petje af West-Brabant

BREDA - Petje af West-Brabant heeft de ambitie om in 2025 aan ca. 450 kinderen in de leeftijd van 10-14 jaar een plaats aan te bieden waar zij in georganiseerde programma's in aanraking komen met inspirerende rolmodellen en diverse werkvelden.


Zij wil op deze wijze kinderen in achterstandsposities gelijke kansen bieden hun talenten te leren ontdekken en te groeien naar een kansrijke toekomst. Zo kunnen zij prikkelende en leerzame praktijkervaringen opdoen. Ook het gezin neemt in het programma een belangrijke plaats in.Kinderen presenteren hun werkstukken aan hun ouders, broertjes en zusjes.

Petje af West-Brabant werkt nauw samen met Petje af Nederland. Zij faciliteren, ondersteunen en adviseren de regionale stichtingen.

Petje af West-Brabant zit in de categorie goede doelen stichtingen en werkt hoofdzakelijk met vrijwilligers en een beperkt aantal professionele, betaalde krachten. De stichting is in financiële zin met name afhankelijk van goedwillende gemeenten, bedrijven en landelijke en regionale fondsen en particuliere bijdragen. Omdat Petje af een extra steun is voor kinderen is er bij minister Slob om structurele bijdragen gevraagd. Maar Petje af wacht niet af. In tegendeel.

Om haar ambitie te kunnen waar maken heeft zij haar organisatie geherstructureerd. Het klassieke bestuursmodel is met ingang van begin maart een eigentijds model geworden waarin een collegiaal bestuur direct verantwoording aflegt en goedkeuring vraagt aan een Raad van Toezicht. Met dit model kan de organisatie sneller, efficiënter en effectiever opereren en beter voldoen aan de eisen die er gesteld worden aan het zogenaamde good governance laten Marieke Feenstra en Theo van Campen, het collegiale, onbezoldigde bestuur, weten. Beiden hebben de afgelopen maanden de transformatie vorm gegeven.

Zij hebben bovendien een Raad van Toezicht kunnen formeren die volgende week wordt geïnstalleerd die er mag zijn. De Raad zal bestaan uit Nicole van Son, een bekende bestuurder in de onderwijswereld, Arthur Leis een ervaren vermogensbeheerder en niemand minder dan Diederik Gommers die als bekende Nederlander verder geen introductie behoeft. Theo van Campen en Marieke Feenstra zijn ontzettend blij met hun toezichthouders omdat zij "persoon voor persoon kwaliteit uitstralen maar bovendien zeer begaan zijn met de kinderen waar we het voor doen"[n]