Afbeelding
Foto: Trailer Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

‘De film die overladen werd met prijzen heeft een flinke impact'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film. Nu de bioscopen gesloten zijn, kiest Frank voor een film die te streamen is. Deze week is dat ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’. Lees de lange versie van de tip op BredaVandaag.nl.


De plaats Ebbing in de staat Missouri (VS) bestaat niet echt. Maar het verfilmde verhaal rond drie aanplakborden net even buiten Ebbing is geen film over het leven van alledag, maar over moedige keuzes van een wanhopige moeder en de grote gevolgen die dat heeft.

Mildred Hayes (Frances McDormand) is een gescheiden vrouw met een dochter en een zoon. Zeven maanden na de dood van haar tienerdochter Angela besluit Mildred drie enorme aanplakborden te huren die achter elkaar staan naast een uitvalsweg bij het dorp Ebbing. Op elk bord laat ze in grote zwarte letters één regel afdrukken op een alarmrode achtergrond: “RAPED WHILE DYING”, “AND STILL NO ARRESTS?” en “HOW COME, CHIEF WILLOUGHBY?” Daarover ontstaat veel deining, met grote gevolgen. Er volgen directe en indirecte bedreigingen. Ook bij de politie bestaat veel frustratie omdat Mildred hun gezag ondermijnd. Maar omdat er geen beweging in het onderzoek naar de dood van haar dochter zit, weet Mildred - ondanks de intimidaties - van geen wijken. Ze krijgt daarbij hulp uit onverwachte hoek.

McDormand is schitterend in haar rol van ingetogen, maar doortastende plattelandsmoeder. En Sam Rockwell maakt de karakterontwikkeling bij de racistische agent Dixon heel geloofwaardig, terwijl het toch om hele grote stappen gaat. Met dank aan de scherpe dialogen die regisseur en scenarioschrijver Martin McDonagh schreef.


Dit is wat je moet weten over deze film:
- Het idee van de aanplakborden deed regisseur/scenarioschrijver McDonagh op tijdens een reis door het zuiden van de VS in 1998. Daar stuitte hij op een aantal aanplakborden over onopgeloste misdaden.


- Thee Billboards Outside Ebbing is overladen met internationale filmprijzen. Frances McDormand en Sam Rockwell wonnen elk een Oscar voor respectievelijk hun rol als Mildred en de incompetente en racistische agent Jason Dixon.[n]