Afbeelding
Foto: Screenshot trailer‘Once Upon a Time in the West’

‘In de categorie Western is deze film nooit meer overtroffen’

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film. Nu de bioscopen gesloten zijn, kiest Frank voor een film die te streamen is. Deze week is dat ‘Once Upon a Time in the West ’. De lange versie van deze tip lees je op Bredavandaag.nl.


Regisseurs als Martin Scorsese (The Irishman) en Quentin Tarantino (Once upon a time in Hollywood) waren, naar eigen zeggen, diep onder de indruk van de Italiaanse western Once Upon a Time in the West van regisseur Sergio Leone. Kort gezegd is het thema van de film: Het westen is dan wel wild, maar het ontkomt niet aan de wrekende gerechtigheid. Volgens het Amerikaanse magazine Time behoort deze film uit 1969 tot de honderd beste films allertijden. Wat de film hoog boven alle andere “spaghetti” westerns uit tilt, zijn de lange, langzame scenes, waarin weinig gebeurt en vooral weinig wordt gezegd, tot een kort en hevig moment van geweld. Geen eindeloze schietpartijen. Regisseur Leone was meer geïnteresseerd in de rituelen die aan geweld vooraf gaan, dan in het geweld zelf.


De muziek bij de film van de Italiaanse componist Ennio Morricone is misschien wel net zo beroemd als de film zelf. Er zijn miljoenen platen van verkocht. Hij componeerde de muziek nog vóórdat de opnames waren begonnen. Ieder van de vier hoofdrollen heeft een eigen melodie en geluid. De man die in de tweede scene aankomt op het station is naamloos, maar wordt Harmonica genoemd, een rol van Charles Bronson. We horen het ijle geluid van de mondharmonica die hij bespeelt. De rol van weduwe Jill (Claudia Cardinale), die een nieuw leven begint, wordt verklankt door een lyrische sopraan met koor. De goedhartige bandiet Cheyenne (Jason Robards) is herkenbaar aan het geluid van een blikkerige banjo en een hocky tonk piano. Als de meedogenloze moordenaar Frank (Henry Fonda) in beeld verschijnt klinken vervormde gitaren. Tijdens de opnames draaide regisseur Leone de muziek zodat hij wist welk tempo hij bij ieder shot moest aanhouden.


Dit is wat je moet weten over deze film:
- In 2018 werd Once Upon a Time in the West gerestaureerd. De film behoort tot erfgoed van de VS.
- Henry Fonda kwam op de set in Spanje met bruine contactlezen. Maar regisseur Sergio Leone vond de eigen blauwe ogen van Fonda beter omdat ze het kille, ijzige karakter van Frank weerspiegelen.[n]