Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

De Nassaus woonden zo’n 150 jaar in Breda en lieten de stad veel monumenten, maar ook onder meer het Mastbos na. De invloed van de Nassaus op Breda zie je terug wanneer je de populair Nassau Fietsroute van zo'n veertig kilometer rijdt.


De Nassaufietsroute is een heel diverse tocht door zowel de stad als het mooie gebied aan de zuidkant van Breda. De route van zo'n veertig kilometer brengt je langs historische Nassaulocaties in en om Breda.

De route start midden in de stad. Je begint namelijk, heel toepasselijk, bij het bekende Nassau-Baroniemonument in het stadspark Valkenberg. Vervolgens passeer je onder andere het Begijnhof, het Spanjaardsgat en de Grote of onze Lieve Vrouwe Kerk. De Nassaufietsroute brengt je uiteraard langs het bekende kasteel Bouvigne, wat onder andere door prins Maurits en Frederik Hendrik als jachtslot werd gebruikt in de 17e eeuw, naar het Mastbos. Het Mastbos is een van de alleroudste naaldbossen en na de Wouwse plantage het oudste cultuurbos van Nederland. Graaf Hendrik III van Nassau-Breda heeft het bos vanaf 1515 laten aanleggen met zaaigoed van de grove den uit Neurenberg in Duitsland. Verder brengt de route je naar het Ulvenhoutse Bos waar je Landgoed Anneville passeert. Hier verbleven aan het einde van de Tweede Wereldoorlog prins Bernhard en Koningin Wilhelmina. Het was in Koetshuis Anneville dat de Koningin het nieuws bereikte van de capitulatie van de Duitsers in Nederland. [n]