Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

Veel fietsers zoeken rond Breda de natuur op. Zij gaan bijvoorbeeld naar het Mastbos of het Markdal, en veel mountainbikers kiezen voor Cadettenkamp. Maar ook in de stad Breda kun je heerlijk fietsen. Kies bijvoorbeeld voor de Monumentenroute.


De monumentenroute is niet lang. De afstand is namelijk slechts 11,9 kilometer. Maar of je er snel klaar mee bent, is zeer de vraag. Want bij deze route kom je langs tal van boeiende monumenten die Breda rijk is. Wie ze allemaal van dichtbij wil bekijken, kan van deze route een dagvullend programma maken.

Veel van de monumenten in deze fietsroute hebben een relatie met de Poolse bevrijders. Zo kom je langs de openluchtkapel O.L.Vrouw Czetochowa en het daar tegenover gelegen nieuwe monument 'Herinnering': Het kunstwerk dat het spoor van de tanks van de Poolse bevrijders toont. Ook brengt de route je uiteraard langs de Panther D-Tank die de Poolse bevrijders aan de stad hebben geschonken. De Monumentenroute brengt je ook verder uit het centrum van de stad, naar onder andere de wijken Heuvel, Princenhage en Tuinzigt. Daarbij is het logisch om te kiezen voor een stop aan de Ettensebaan, bij het Pools Militair Ereveld. De begraafplaats telt ruim 160 graven van Poolse militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland zijn gesneuveld.
Zowel de Nassau Fietsroute als de Monumentenroute vind je terug op www.welkominbreda.nl[n]