Afbeelding
Foto: Wirken, C. (Charissa)

'Sacha! - 50 jaar modefotografie' in Stedelijk Museum Breda

BREDA - De tentoonstelling Sacha! - 50 jaar modefotografie in Stedelijk Museum Breda vertelt het verhaal van een bescheiden Rotterdams meisje dat doordringt tot de top van de internationale modefotografie. Haar foto’s weerspiegelen de culturele en maatschappelijke veranderingen die plaatsvinden gedurende haar 50-jarige werkzame leven.


Al tijdens haar Parijse stage in 1964 bij modetijdschrift Elle springt het talent van Sacha van Dorssen (Rotterdam, 1940) in het oog. Haar eerste foto’s maken zo veel indruk op toenmalig art director Peter Knapp dat ze direct mag blijven. Haar studie aan de Academie voor beeldende kunsten Sint-Joost in Breda maakt ze nooit af. In plaats daarvan begint ze te fotograferen en werken voor tijdschriften en advertenties. Met haar natuurlijke stijl verbeeldt ze soms exotische, maar even vaak herkenbare en realistische situaties. Zo kan een shoot op het strand de ene keer luxe uitstralen, een andere keer de alledaagsheid van een dagje aan zee. In beide gevallen roept Sacha precies de juiste sfeer op die lezers aanzet tot fantasieën over werelden waar ze zelf ook toe willen behoren.


Gouden combinatie

Als een van de weinige vrouwelijke modefotografen portretteert ze haar (overwegend vrouwelijke) modellen nooit als object, maar altijd als persoon met wie de kijker zich kan identificeren. Ze werkt het liefst in een team. Het model, de visagist, de chauffeur en de stylist zijn voor haar even belangrijk als haar eigen rol als fotograaf. Haar oprechte interesse voor mensen en haar goede oog voor stof, hoe het valt en hoe licht er op werkt, helpen haar hierbij. Deze gouden combinatie van eigenschappen maakt dat Sacha een geliefde en veelgevraagde fotograaf is. Ze stijgt op tot de hoogste regionen van de modefotografie. Ze fotografeert voor onder andere Marie Claire en Vogue, werkt met tal van bekende creative directors en krijgt de op dat moment nog onbekende modellen Kate Moss, Claudia Schiffer en velen anderen voor haar lens. Daarnaast verbindt ze haar naam aan talrijke advertentiecampagnes voor grote modehuizen als Yves Saint Laurent en Dior.


De moderne vrouw

Een rondgang langs Sacha’s beelden, in Breda zowel binnen als buiten geëxposeerd, laat zien hoezeer modefotografie een weerspiegeling van de tijdgeest is. De opkomst van de luxe reisindustrie in de jaren ’80 resulteert bijvoorbeeld in modereportages in de poolcirkel of op een exotisch strand, het model rijdend op een olifant. Ook toont haar werk de veranderende rol van de vrouw in de roerige periode ‘60 - ’80. Vrouwenemancipatie en de seksuele revolutie zijn in volle gang, topless zonnen en korte rokken doen hun intrede. Ook Sacha’s eigen leven laat zien hoe een vrouw zich kan ontwikkelen. Met doorzettingsvermogen, lef en talent realiseert ze haar meisjesdroom. Ze vertrok als jonge vrouw uit Breda om daar na een halve eeuw terug te keren uit Parijs als een bewonderde en geliefde modefotograaf.


Sacha! - 50 jaar modefotografie, is te zien van 19 juni – 5 december 2021 in Stedelijk Museum Breda.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van Fonds 21.[n]