Verschillende straatnamen zijn veranderd.
Verschillende straatnamen zijn veranderd. Foto: Tom van der Put

Make-over voor koloniale straatnamen

BREDA - Op de Internationale Dag Tegen Racisme wil de lokale actiegroep Breda Kan Het duidelijk maken dat racisme niet alleen iets is van vroeger, maar ook zeker van het hier en nu. Daarom hebben zij zondag Bredase straatnamen die vernoemd zijn naar ‘zeehelden’ uit de koloniale tijd een ‘make-over’ gegeven.

Lokale anti-racisme groepen uit het zuiden hebben in Breda, Den Bosch en Roermond verschillende straatnamen veranderd. De straatnamen verwijzen normaal gesproken naar zeemannen uit de koloniale tijd. Volgens de Breda Kan Het zijn deze mannen echter geen zeehelden, maar zeeschurken. Daarom heeft Breda Kan Het de straten nieuwe namen gegeven. "Namen die onze steden eer aan doen”, aldus de groep.


Het doel van de actie is om mensen bewuster te maken van het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden. Daarnaast hoopt wil Kan Het meer educatie over dit onderwerp in het onderwijs. De actievoerders roepen gemeenten op om onderschriften bij straatnamen toe te voegen die het echte verhaal vertellen. “Wij willen samen het verleden onder ogen zien. Wij willen de gehele geschiedenis kennen, zodat we een nieuwe gezamenlijke toekomst mogelijk maken.”[n]