Bredase kiezers stemmen vooral VVD, D66 en PVV

BREDA - De VVD is afgelopen verkiezingen de grootste partij van Nederland geworden. En ook Bredase kiezers kozen het vaakst voor de partij van Rutte. Namelijk 26,5 procent van de Bredase kiezers stemde VVD. Wel levert de partij van Mark Rutte licht in; 0,7 procent verlies ten opzichte van 4 jaar geleden. D66 is de grote winnaar in de stad. De partij van Sigrid Kaag stijgt in Breda met 5,3 procent, en is daarmee de grootste stijger in de lijst. PVV blijft, net als vier jaar geleden de derde partij.

78,9 procent van de kiesgerechtigde Bredanaars bracht afgelopen Tweede Kamerverkiezingen zijn stem uit. Dat zijn er iets minder dan in 2017. Toen bracht 79,9 procent een bezoek aan de stembus. Na het tellen van de stemmen blijkt VVD opnieuw de grootste in Breda (-0,7%). De grote winst is toe te schrijven aan D66. Deze partij boekte in Breda een winst van +5,3 en komt daarmee op de tweede plaats. De partij van Geert Wilders sluit de top 3. Ook hij levert in (-2,8%). CDA kreeg 6,9 procent van de stemmen, SP 6 procent, GroenLinks 5,9 procent en PvdA 5,1 procent. Overige partijen kregen minder dan 5 procent van de stemmen.


Bij de nieuwe partijen deed Volt het in Breda goed. Die partij kreeg 3 procent van de stemmen. Ja21 kreeg 2,1 procent.


Burgemeester Paul Depla reageerde het volgende op de uitslag van de verkiezingen: “Winnaars en Verliezers. Met huidige exit polls is de ‘fractie Breda’ ook winnaar”, laat hij weten op Twitter. “Want naast zitten Kamerleden Aartsen, Van Nispen en Kuiken lijken Boulakjar en De Neef gekozen te worden. En dan maakt Teunissen ook nog kans. Allemaal van harte! En op mooie samenwerking."


Stembureaus

Bredanaars konden dit jaar op negentig stembureaus terecht, en op twee drive-thru stembureaus. Over het drive-thru stemmen waren veel mensen enthousiast, vertelt voorzitter van het stembureau bij het Rat Verleghstadion Sabine. “Het ligt vlakbij de snelweg dus voor stemmers die meteen door willen rijden naar bijvoorbeeld hun werk is het ideaal.” Ook is het volgens haar enorm praktisch voor mensen die hun kinderen uit school hebben gehaald of een boodschap hebben gedaan. “Het is eigenlijk precies als een gewoon stembureau, alleen hier kun je rustig blijven zitten en hoef je niet met de kinderen rond te sjouwen”, lacht ze. [n]