Afbeelding
Foto: Trailer The Trial of the Chicago 7

'Dit historisch drama is genomineerd voor de Oscar voor beste film'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die te streamen is. Deze week is dat ‘The Trial of the Chicago 7’. Lees de lange versie van deze tip op www.Bredavandaag.nl.


Vorige week maandag maakte de organisatie van de Oscar uitreiking de nominaties bekend. Het historische drama The Trial of the Chicago 7 is in vrijwel alle categorieën genomineerd, inclusief beste film en beste scenario. De rechtszaak tegen de Chicago 7 is tot op de dag van vandaag een open wond in Amerika. Aanleiding voor het proces waren betogingen in de stad Chicago tegen de Vietnamoorlog in augustus 1968. De demonstranten gingen Chicago op straat zitten waarna de politie gewelddadig ingreep onder het toeziend oog van de draaiende camera’s. Honderd demonstranten werden het ziekenhuis ingeslagen. Intussen zong de menigte: ‘The whole world is watching’. In de film worden flarden van de vijf maanden duurde rechtszaak afgewisseld met flashbacks over wat zich op straat afspeelde. Het scenario is een mix van werkelijke en gedramatiseerde gebeurtenissen. Er worden vrij grote stappen in de tijd gezet, wat de dynamiek van het scenario ten goede is gekomen. De sfeer in de zittingzaal is aanvankelijk gemoedelijk, maar naar mate de tijd verstrijkt worden de verhoudingen steeds grimmiger. De vooringenomen rechter en de valse getuigenverklaringen van politieambtenaren laten de kijker niet onberoerd, net als de onzuivere motieven van de minister van justitie Mitchell. En het ergste is, deze wantoestanden zijn niet verzonnen, maar waar gebeurd! We zien, kort gezegd, wat er van komt als een strafproces niet zuiver is, maar politiek gemotiveerd. Dàt is de waarschuwing van deze film. In die zin is The Trial of the Chicago 7 een politieke film.


De cast van deze ensemblefilm is met zorg gekozen. Sacha Baron Cohen kent het publiek als de Britse komiek die Borat speelt. Maar in deze film heeft hij de bloedserieuze rol van Abbie Hoffman. Eddy Redmayne, in de film de politieke activist Tom Hayden, is bekend van zijn rol als Stephen Hawking in de film The Theory of Everything (2014). Mark Rylance (advocaat William Kunstler) schitterde eerder als de Russische spion in de film Bridge of Spies (2015). De rechter, die iedereen het bloed onder de nagels uit haalt, wordt vertolkt door Frank Langella. Hij speelde Richard Nixon in de film Frost/Nixon (2008).[n]