't T-huis doet goede zaken tijdens de zomerse dagen in het park
't T-huis doet goede zaken tijdens de zomerse dagen in het park

Enthousiasme over de cirkels in het park

Bij 't T-Huis in het Valkenberg zijn ze blij met de nieuwe aanpak van de drukte door de gemeente Breda. Zij zien het effect van de cirkels. Maar de aanpak is meer dan alleen dat. Ook zorgen coronahosts voor een goede sfeer in het park.


Joris Zomerdijk van 't T-huis stond afgelopen vrijdag te stralen toen de eerste witte cirkels verschenen op het gras van het Valkenberg. “Ik vind dit idee briljant", gaf hij enthousiast aan. "De spreiding van de drukte is echt heel belangrijk. Ik vind het heel goed dat Breda op deze manier naar oplossingen zoekt.” En dat enthousiasme is de daaropvolgende dagen niet verminderd. Ook maandag was het personeel enorm te spreken over de cirkels. "Het is erg druk vooraan in de zon, maar doordat de witte cirkels zijn aangebracht blijft er echt genoeg ruimte over om afstand te bewaren van elkaar", vertelt één van de personeelsleden. "Iedereen zit netjes op afstand van elkaar. Het geeft dan ook een fijner gevoel om te werken, omdat je weet dat de regels goed worden nageleefd."


Hosts

De cirkels zijn niet de enige manier waarop Breda ervoor zorgt dat de regels in het Valkenberg goed worden nageleefd. Daar dragen ook de coronahosts aan bij. Zij lopen rond in blauwe hesjes en gaan met Bredanaars het gesprek aan. Bijvoorbeeld over met hoeveel mensen ze in een cirkel zitten. Of over hoeveel afstand ze houden tot andere bezoekers van het park. "Dat zijn expres geen mensen in een uniform", legt burgemeester Depla uit. "Het zijn juist echt hosts: Gastheren- en vrouwen. Zij zorgen er op een vriendelijke en laagdrempelige manier voor dat mensen op een veilige en verantwoorde manier van het park genieten." Het is niet de eerste keer dat Breda corona-hosts inzet. In het najaar werden de hosts ook ingezet in de drukke winkelstraten van de binnenstad.[n]
Tekst door Iris Muller en Hanneke Marcelis

Afbeelding