Afbeelding
Screenshot Trailer

‘Deze film is een cadeautje met een grote strik er om heen’

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die te streamen is. Deze week is dat ‘Mank’. Lees de lange versie van deze filmtip op www.Bredavandaag.nl


Voor de Oscar uitreiking op 21 april 2021 is de film Mank in vrijwel alle categorieën genomineerd, inclusief beste film en beste acteur (Gary Oldman). Herman J. Mankiewicz (‘Mank’) schreef het scenario van Citizen Kane, een beroemde film uit 1941, met Orson Welles in de hoofdrol. Mankiewicz won met Citizen Kane een jaar later een Oscar voor het beste scenario (samen met Orson Welles). Het biografische drama Mank gaat over het leven van Herman Mankiewicz toen hij werkte aan het scenario van Citizen Kane.


Door een auto-ongeluk heeft Mank zijn linker been gebroken. Dat been zit van zijn heup tot zijn grote teen in het gips, waardoor hij het bed moet houden. Bovendien is Mank een onverbeterlijke alcoholist. Desondanks huurt Orson Welles hem in om het script voor de film Citizen Kane te schrijven. Hij brengt hem onder op een ranch, ver van Hollywood, zodat hij in alle rust kan werken.

De rol van Mank wordt vertolkt door de Britse acteur Gary Oldman. Als we geen flashbacks zien van ruzies over geld of onenigheid over verhaallijnen, ligt Mankiewicz op bed en dicteert zijn secretaresse het scenario van Citizen Kane, dat zij in steno opneemt. Razend snel en gevat zijn dialogen die Oldman als scenarioschrijver Mankiewicz op de kijker afvuurt. Oldman is overtuigend als de tegendraadse, scherpzinnige en grappige Mank. Maar hij kan ook heel geloofwaardig de walmende dronken man uithangen. Mank is voor de echte filmliefhebber.


Wat je moet weten over de film:
- De opnames voor de film Mank vonden (onder meer) plaats op dezelfde ranch in Victorville, Californië, waar Mankiewicz in 1940 het script van Citizen Kane schreef (Kemper Campell Ranch).[n]

Afbeelding