Hoe we aardwarmte in kunnen zetten

We zitten momenteel in een periode waarbij het van levensbelang is, om alternatieve energiebronnen te zoeken voor de fossiele brandstoffen. Doorgaan met verbranding van fossiele stoffen moet feitelijk liever vandaag dan morgen stoppen met het oog op de snelle opwarming van de aarde. Zo was het afgelopen week gewoon zomer in maart. Op de laatste twee dagen van maart werd het ongehoord zomers warm in Breda met 25,0 graden of hoger.

Een van de alternatieven zou het toepassen van aardwarmte kunnen zijn. Aardwarmte zit diep in de aarde. Hoe dieper we in de aarde gaan, hoe warmer het is. Voor elke kilometer die we dieper in de aarde gaan, wordt het 30 graden warmer! In het bovenste deel van de aarde is een deel van het gesteente poreus. Dat betekent dat daar water voorkomt. Als we dan afdalen naar twee tot 3 km onder de aardkorst, dan zit daar water met een temperatuur van 70 tot 100 graden. De energie die in dit water zit noemt men aardwarmte. Door deze naar boven te halen kan deze energie gebruikt worden voor de verwarming van woningen, industrie of bijvoorbeeld de glastuinbouw.
Onlangs heeft onder andere in de wijk Haagse Beemden seismisch onderzoek plaats gevonden naar aardwarmte. Het onderzoek werd uitgevoerd onder de naam SCAN: Seismische Campagne Nederland. Er werd met een trekker gaten geboord met een diameter van 8 cm en op ongeveer 20 meter diepte werd een seismische lading geplaatst die ontstoken werd. Zo werden via geluidsgolven de ligging en de dikte van de aardlagen in beeld gebracht. Als het ware kunstmatige aardbevinkjes. De uitslag van deze onderzoeken neemt ongeveer zes tot acht maanden in beslag.[n]