Afbeelding
Foto: Gilde de Baronie

'Als taalcoach bouw je echt een band op'

BREDA - Via Gilde De Baronie zijn ongeveer 50 taalcoaches actief. Zij ontmoeten wekelijks iemand die wil oefenen met Nederlands spreken: hun taalmaatje. Iedereen die goed Nederlands spreekt, kan taalcoach worden en (minstens) een jaar lang iedere week met hun taalmaatje de taal oefenen. Peter van de Bilt is een van deze enthousiaste taalcoaches. Na 42 jaar als onderwijzer te hebben gewerkt in Prinsenbeek, geniet hij nu van zijn pensioen. Maar hij verveelt zich geen moment!

Peter kan enthousiast vertellen over het taalmaatjesproject en dan vooral het sociale aspect ervan. “Wat ik het leukste vind aan het hebben van een taalmaatje? Dat je mensen van andere culturen heel goed leert kennen, doordat je elke week anderhalf uur diepgaande gesprekken hebt. Je hoort verhalen van mensen die diepe indruk op je maken. Je begrijpt vluchtelingen beter, wat ze allemaal meegemaakt hebben. Dat is intens.” Peters eerste taalmaatje kwam uit Syrië: Ahmad Sherih. "Hem heb ik meerdere jaren achter elkaar begeleid. Ik was een beetje zijn surrogaatvader, omdat ik de leeftijd van zijn vader had. We hadden intieme gesprekken.”

Door de jaren heen had Peter nog andere taalmaatjes: drie mensen uit Spanje en een mevrouw uit Turkije. “Zij was heel fanatiek en spreekt nu heel goed Nederlands.”

Peters ervaringen zijn veelal positief, maar naast successen valt het soms ook wel eens tegen: “Niet alle mensen zijn hetzelfde en zijn even gemotiveerd. Je moet ontdekken wat wel en niet je rol is. Je kan je als tolk opstellen om iemand te helpen, maar iemand moet wel zelf gemotiveerd zijn.”

Als het niet lekker loopt tussen taalcoach en taalmaatje kan je dat aangeven bij de Gilde Baronie. Dan zoekt de Gilde verder voor een betere match. “Je moet een klik met iemand hebben en het moet je type mens zijn. Je moet tenslotte een jaar met iemand omgaan.”


De stad laten zien

Voor Peter is de vrijheid om zelf je tijden en locaties af te spreken een van de grote voordelen van dit vrijwilligerswerk. Hij adviseert nieuwe taalcoaches dan ook om vooral niet binnen te blijven zitten met hun taalmaatjes. “Je moet de taal en cultuur van alledag overbrengen. Dat kan bij jou of je taalmaatje thuis of in de bieb of café. Organiseer een uitje en praat dan heel veel met elkaar.”

“Met Ahmad deed ik vaak lessen in de auto, want dan leerde hij tegelijkertijd Breda kennen. Dan knorden we in de auto rond en wees ik aan waar hij naartoe kon gaan wandelen als zijn vrouw en zoontje naar Nederland zouden komen. Dat sloeg hij op in zijn telefoon. Of we gingen een koffietje drinken of wandelen in het bos. Ik liet hem speelterreinen voor de kinderen zien. Of we gingen naar de markt: Dan had ik boodschappen nodig en liet ik hem ze bestellen.”

Wel bereidde Peter zijn afspraken altijd goed voor. “Ik liet ze elke les een zelfgeschreven verhaal naar mij mailen. Als ik elke keer dezelfde soort fouten zag, ging ik het uitleggen.” Ook maakte hij voor zijn taalmaatjes woordenlijsten Nederlands-Engels en Nederlands-Spaans. Maar de nadruk ligt altijd bij het spreken. “Je hoeft geen leraar Nederlands te zijn om taalcoach te worden.”


Smaakmaker

Voor zijn inzet voor de stad is Peter in 2019 uitgeroepen tot een van de smaakmakers van Breda. Net als zijn voormalig taalmaatje Ahmad overigens. Deze geeft inmiddels zelf cursussen in het Nederlands. “Hij helpt nu nieuwkomers die naar Breda komen om ze de weg te wijzen: waar ze moeten zijn voor papieren, verzekeringen etc. Hij heeft ook een website waar nieuwkomers in drie talen al het nieuws van Breda kunnen lezen.”

Wil je ook taalcoach worden of zoek je een taalcoach om Nederlands mee te oefenen? Kijk op de site: www.gildebaronie.nl/taalmaatjes[n]