Afbeelding
Foto: Screenshot YouTube

‘Filosofische levenslessen op een lollige manier aan de kijker gepresenteerd’

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die te streamen is. Deze week is dat computeranimatiefilm ‘Soul’. Lees de lange versie van deze tip op Bredavandaag.nl.


Wat ieder mens wil is dat wie je bent, samenvalt met wat je doet. Dat lukt niet altijd en lang niet iedereen, want je zit vast aan je eigenschappen en karakter. Dat moet je accepteren en dat is lastig. Wat maakt het leven dan toch de moeite waard? Daar gaat Soul over. Soul is een Amerikaanse computeranimatiefilm, die twee weken geleden een Oscar won voor de beste animatiefilm en de beste muziek.

Mijn aandacht voor deze film werd getrokken toen ik in een interview met regisseur Pete Docters las, dat de film ontstond nadat hij zich de vraag stelde: ‘Waar komt onze persoonlijkheid toch vandaan?' Docters heeft filosofie gestudeerd. Volgens hem is de film Soul een onderzoek naar het leven. Een prachtig thema, maar hoe geeft je dat vorm in een film? Het voordeel van animatie is dat alles kan. In Soul komen we terecht in het hiervoormaals. Dus het tegenovergestelde van het hiernamaals. In het hiervoormaals wordt de ziel voorbereid op een verblijf op aarde, dus nog vóór de geboorte van het kind dat de ziel ontvangt. Soul is een computeranimatiefilm over grote levensvragen. Zo'n project kan gemakkelijk verzanden in een onbegrijpelijke brij. Maar niet in Soul. Ondanks de ernst van het thema, is het een lollige film geworden, met een heldere verhaallijn. En bovendien uitzonderlijk mooi gemaakt. Zo mooi, dat je soms vergeet dat het geen mensen van vlees en bloed zijn waar je naar kijkt, maar computeranimaties. In het hiervoormaals is de techniek op verbluffende wijze voortgeschreden, maar dat is zo transparant ingepast in het verhaal, dat het allemaal vanzelfsprekend lijkt. Al is Soul meer een film voor volwassenen, ook kinderen kunnen er veel plezier aan beleven. Want waarom zouden kinderen niet geloven dat er naast een hiernamaals en hiervoormaals kan bestaan?[n]


Afbeelding