Toine met de winnende duif
Toine met de winnende duif Foto: Bernard Brouwer

Vlucht vanuit Pontoise prooi voor Toine van Grinsven

BREDA - Dit weekend stond de eerste midfondvlucht op het programma vanuit het Franse Pontoise. De vooruitzichten waren niet om over naar huis te schrijven. Daarom werd er op donderdag (de dag van inkorving) overlegd of het niet beter zou zijn om de duiven reeds op vrijdag bij relatief goed weer te lossen i.p.v. op zaterdag waarop de weersvooruitzichten er relatief ongunstiger uit zag.

Uiteindelijk werd er toch besloten om het programma te volgen en alsnog te proberen om op zaterdag de duiven te kunnen lossen.

Ondanks de verspreide regenzones op de vlieglijn, werden de duiven om 14.30 uur in vrijheid gesteld om bij een krachtige zuidwesten wind de thuishaven te proberen te bereiken.


Snelheden van ruim 120 km p/u

De duiven moesten bij de les blijven om uiteindelijk hun hok niet voorbij te vliegen met de snelheden die werden bereikt van ruim 120 km p/u.

De duiven van Toine van Grinsven bleken voor deze omstandigheden hun hand/vleugel niet om te draaien. En zette een mooie serie op de uitslag.


De winnende duif

De uiteindelijke winnaar op deze vlucht was een van de 17 jaarlingen welke waren ingekorfd voor deze vlucht en behaalde in totaal 11 prijzen op de uitslag.

De winnende duif was een duivinnetje, welke vorig jaar als jonge duif ook al had bewezen uit het goede hout gesneden te zijn door 5 van de 8 inkorvingen prijs te pakken.

Hetgeen weer maar eens betekend dat jong geleerd ook oud is gedaan.

Deze keer wist ze de 336 km winnend af te sluiten met een gemiddelde snelheid van ruim 126 km p/u. op de voet gevolgd door een hokgenoot van haar. Toine van harte gefeliciteerd.


'Jong geleerd is ook oud gedaan'


Uitslag Pontoise 336 km

1-2-6-11-15. A.L.L van Grinsven; 3. A Timmers; 4-14. Comb T & T van Grinsven; 5-7. Comb D & I Godek; 8. A Schoenmakers; 9. Team de Weerd; 10-12. W Colsen; 13. Kasper Kool.