Soms waait het in de stad harder dan in de omringende Bredase polders

Je zou denken dat de stad niet alleen een hitte-eiland is, maar ook een luwte-eiland voor de wind. Uit onderzoek door o.a. de Universiteit van Wageningen blijkt dit niet altijd zo te zijn. Soms kun je dus beter op je fietszadel in de polder zitten dan op een verondersteld beschut terrasje in de binnenstad. De kans op een sterkere wind in de stad is het grootst in de middag.

Windtunneleffect

Tweede criterium waarbij de kans groter wordt is dat het een stad betreft met een niet al te hoge bebouwing. Ongeveer tot een hoogte van ongeveer twaalf meter. En vaak treedt het op bij een gematigde windsnelheid tot ongeveer 18 kilometer per uur (windkracht 4 Beaufort). De wind is in de stad veel grilliger dan in de polder. Straten met hoge gebouwen kunnen een windtunneleffect veroorzaken. De bebouwing van de stad heeft invloed op de dynamiek van de onderste laag van de atmosfeer. Deze laag wordt ook wel de atmosferische grenslaag genoemd.

Windeiland

De stad kan door deze dynamiek een windeiland worden. Een soort hotspot in de omgeving, maar dan niet voor hitte. Een plaats op de kaart met hogere windsnelheden. Dat is belangrijk om te weten want het gedrag van de wind is bepalend voor de verspreiding van hitte en luchtvervuiling. Het is ook belangrijk voor de gebouwen die in de stad staan om te weten tegen welke windsterkte ze bestand moeten zijn. En het heeft invloed op de mogelijkheid van het benutten van windenergie in de stad. Het stedelijk windeiland-effect is per stad nogal verschillend doordat er geen standaard is.[n]