Afbeelding
Screenshot trailer

‘Deze film is een ode aan het acteer-
talent van knuffelbeer Robert Redford’

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die te streamen is. Deze week is dat ‘All Is Lost’. De lange versie lees je op www.Bredavandaag.nl.


Knuffelbeer Robert Redford heeft aan het einde van zijn zeer succesvolle filmcarrière (The Sting, The Great Gatsby, Out of Africa, A Bridge Too Far, Avengers: Endgame) een unieke film gemaakt. In het nautische drama All Is Lost spreekt de toen 77 jarige acteur bijna niet, slechts 51 woorden. Hij moet als solozeiler zien te overleven. En in de strijd tegen de natuur gaat het niet om woorden, maar om daden.

Een naamloze Amerikaan van rond de zeventig (Robert Redford) zeilt solo van Oost Afrika naar de Javazee. Een immense afstand met wekenlang alleen maar water om zich heen en uitsluitend horizon in de verte. Na een ongeluk en een storm moet hij op een reddingsvlot verder. De reis die Robert Redford maakt, is aangrijpend, spectaculair, schitterend en heroïsch als het leven zelf. De wisseling van de emoties bij Redford vertelt het verhaal. Van boosheid naar blijdschap, van angst naar opluchting, van paniek naar beheersing. Bedaard probeert Redford te redden wat er te redden valt. Tegen een decor dat geen leven duldt is hij vastbesloten te overleven.

Tijdens de opnames bleef de afstand tussen de acteur en de camera steeds beperkt tot ongeveer drie meter, zelfs tijdens alle stunts, waarvan Redford de meeste zelf uitvoerde. Door de camera zó dicht bij de acteur te houden ontstaat een gevoel van intimiteit waardoor de kijker met de hoofdpersoon verbonden blijft. Een overweldigende belevenis en een ode aan het fenomenale acteertalent van Robert Redford.

Dit moet je weten over de film:
- Regisseur J.C. Chandor schreef ook het scenario, niet meer dan 31 pagina's.
- De zeilboot - Virginia Jean - is vernoemd naar de beide grootmoeders van de regisseur die tijdens het schrijven van het scenario kwamen te overlijden.[n]