Wethouder Miriam Haagh opent Expeditie Mantelzorg
Wethouder Miriam Haagh opent Expeditie Mantelzorg Foto: Paul Ranft Fotografie

Expeditie Mantelzorg is van start gegaan

BREDA - Op vrijdag 21 mei is Expeditie Mantelzorg geopend door wethouder Gezondheid Miriam Haagh. De eerste route in het centrum van Breda is vanaf nu te wandelen. Ga mee op ontdekkingstocht door het leven van Carla en haar moeder Joke en kom alles te weten over het leven van een mantelzorger. Download de routekaart op www.stib-breda.nl/expeditie of haal de kaart gratis op bij De Teruggave. Wandel je mee?


Wethouder Miriam Haagh onthulde tijdens de opening bij De Teruggave de eerste foto’s die langs de wandelroute te zien zijn. Vervolgens bekeken de aanwezigen 3 interactieve video’s over het leven van Carla en Joke. De wethouder sprak met de aanwezige mantelzorgers die hun verhaal hebben gedeeld voor Expeditie Mantelzorg. Haagh: “Dat doe je gewoon, wordt door mantelzorgers vaak gezegd. Maar mantelzorg is heel bijzonder. Het overkomt je en het laat je niet los. Het is heel belangrijk om deze verhalen te vertellen. Mantelzorg komt overal voor en elke situatie is anders. Hopelijk weten ook mantelzorgers die zelf niet zo snel een hulpvraag durven stellen, straks waar ze terecht kunnen.” Mantelzorger Carla: “Ik zoek uit mezelf geen podium, maar ik vind het belangrijk dat mensen weten wat mantelzorg is. Daarom doe ik mee met Expeditie Mantelzorg.”


Ga mee op expeditie
Expeditie Mantelzorg bestaat uit 3 ‘ontdekkingstochten’ in Breda Centrum, Bavel en Prinsenbeek. Tijdens een heerlijke wandeling ontdek je alles over mantelzorg.


De route in Breda Centrum is gestart op 21 mei. Op 10 juni volgt de route in Bavel en op 24 juni de route in Prinsenbeek. De routes zijn tot het eind van de zomer te wandelen. Routekaarten zijn vanaf 21 mei gratis op te halen bij De Teruggave (Gasthuisvelden 11) of te downloaden via www.stib-breda.nl/expeditie. Alle activiteiten zijn in de buitenlucht en coronaproof.


Aandacht voor mantelzorg
Breda telt ruim 47.000 mantelzorgers: mensen die langdurig zorgen voor een naaste. Ruim 5.000 mantelzorgers voelen zich zwaar belast. Onderzoek laat zien dat mantelzorgers zich zwaarder belast voelen dan voor de coronacrisis. StiB wil met Expeditie Mantelzorg aandacht vragen voor mantelzorgers, zorgen voor (h)erkenning en wijzen op informatie, advies en ondersteuning die voor hen beschikbaar is.[n]