Afbeelding
Foto: Iris Muller

Drie leerlingen zetten tijdens de pauze de topografie-race alvast uit door op hun groene plein een kleine versie van de nationale vlaggen van de Europese landen met een prikkertje in de grond te steken.


Na de pauze komt groep 7/8 bij elkaar en krijgen zij uitleg over de opdracht. De leerlingen werken in tweetallen samen: een van hen rent het schoolplein over, op zoek naar vlaggetjes en het bijbehorende nummer, de ander houdt op de Europese kaart bij welk land er is gevonden en vult het nummertje dat bij de vlag hoort in op de kaart.

De leerlingen Lars en Mare rennen om de beurt heen en weer het schoolplein op. Je moet goed kijken naar de details van de vlag, deze moet je onthouden om vervolgens het bijbehorende land op de kaart te vinden. “Het is een vlag met rood, geel, nog een keer rood en dan een tekentje.” Ze denken beide even na. “Spanje!” Maar waar ligt dat ook alweer precies? Ze kijken samen op de kaart van Europa. “Hier is Nederland, daar Frankrijk... Hier Spanje!” Ze schrijven het nummer van de vlag op de kaart en Lars rent al gauw weer naar de volgende vlag.

Ze zijn beide heel enthousiast over hun vernieuwde schoolplein en de manier waarop zij nu les krijgen. “Het is veel leuker dan heel de schooldag binnen zitten op je stoel, omdat we nu buiten zijn én iets leren”, vertelt Lars. Dat het af en toe in Nederland wat regent maakt de leerlingen niets uit. “We zetten gewoon onze capuchon op, of trekken oude schoenen aan.”

De school is nog bezig met de opbouw van hun groene plein. Een groot deel is al af, één buitenlokaal moet nog worden voorzien van een dak, daar wordt nog hard aan gewerkt. De school heeft haar schoolplein al grotendeels omgetoverd tot een groene tuin. Het plein heeft twee overdekte tafels met banken waar de kinderen les krijgen, een eigen buitentheater en een speelplek met een zandbak en waterpomp. "Toen ik hier net op school kwam waren het alleen nog maar tegels en een paar klimrekken, maar het is nu al een veel fijnere plek”, vertelt Mare. "Ik zou het ook niet anders willen." [n] Tekst door Iris Muller