Herdenking en Viering Afschaffing Slavernij

BREDA - ‘Bruggen slaan in een verdeelde samenleving’. Op zaterdag 3 juli 2021 herdenken en vieren wij daarom in Breda voor de derde keer de afschaffing van de slavernij. De herdenking wordt georganiseerd door de Stichting Herdenking en Viering Afschaffing Slavernij Breda (HASB) en vindt plaats Groendijkplein, Breda (bij het monument van de Vredesduif) van 14.00 tot 16.00 uur, met als thema ‘Bruggen slaan in een verdeelde samenleving’.

Op het Kasteelplein in Breda werd 354 jaar geleden de Vrede van Breda getekend en werd Nieuw-Amsterdam (New York) met de Engelsen geruild voor Suriname. Toen begon de slavernij op Suriname. Er wordt geschat dat Nederlanders zo’n 550.000 Afrikanen tot slaaf hebben gemaakt en naar de ‘Nieuwe Wereld’ gebracht, maar ook velen zijn er geboren op de plantage waar hun ouders werkten. Er zijn hele generaties die nooit vrijheid hebben gekend.


Afschaffing slavernij

Op 1 juli 1863 is de slavernij in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen officieel afgeschaft. Maar in de praktijk was er pas vanaf 1873 geen sprake meer van slavernij. Sommige vrijgemaakten moesten namelijk nog tien jaar verplicht doorwerken op de plantages onder erbarmelijke omstandigheden.

Nederland is een van de laatste Europese landen die de slavernij afschafte.


Wederzijds begrip

Stichting HASB is in het leven geroepen om binnen de Bredase gemeenschap meer kennis over dit onderwerp te verspreiden en daarmee meer bewustwording te creëren. Onder meer is daarom een samenwerking aangegaan met verschillende basisscholen in Breda, zodat ook het zwarte deel van de Nederlandse geschiedenis onderdeel wordt van het onderwijscurriculum.

Mauritcia Jacott, voorzitter van de onderwijscommissie van stichting HASB: “Heel veel mensen weten niet goed, of niet precies, hoe de Nederlandse geschiedenis in elkaar zit. Waarom wonen er bijvoorbeeld zoveel Surinaamse mensen in Nederland? Het is belangrijk om ervan bewust te zijn hoe we hier zijn gekomen en ook dat de geschiedenis voor een partij helemaal niet mooi is geweest.”


Herdenking

Wethouder Marianne de Bie opent de herdenking. Naast meerdere sprekers zal ook theoloog en pastoraal werker Godian Ejiogu een bijdrage leveren aan de viering. Ejiogu komt uit Nigeria en woont nu al een lange tijd in Amsterdam. Hij schreef mee aan het overheidsprogramma voor racismebestrijding en namens zijn organisatie Peace Servant helpt hij mensen die mentaal gebukt gaan onder het koloniale- of slavernijverleden. “Om vrede te vinden is erkenning belangrijk. Daarin gaat het niet over schuld, maar over slachtoffers. Het is onze gezamenlijke identiteit en we moeten allen meepraten en luisteren. De kettingen zijn los, maar slavernij is nog niet voor iedereen voorbij.”


Programma

Het programma wordt afgewisseld door Slavernij beïnvloedende muziek. Met medewerking van Mokso Lobi, Anouschka Stulting, Benjamin met danspaar Serafine en Loveness.

Boekenstand over Slavernijverleden van Nederland en inschrijving van het nieuwe boek van Godian Ejiogu: Het tribunaal van Diversity.

Entree gratis, donaties welkom.


Aanmelden

Aanmelden kunt u op website slavernijherdenking@jaranu.com[n]