Wolkbreuk

Een meteorologische term die we tegenwoordig niet vaak meer horen is wolkbreuk. Tegenwoordig spreekt men eerder van een stortbui, noodweer, zware onweersbuien e.d. In wezen komt het allemaal op hetzelfde neer.
Definitie van het KNMI van een wolkbreuk: een enorme plensbui, die in korte tijd een gebied of wijk onder water zet. Het is een bui waarin het zo hard regent dat er in vijf minuten ruim 10 mm of meer valt. Dan is er volgens het KNMI sprake van een wolkbreuk. Op een uur tijd zou er dan ruim meer dan 25 mm kunnen vallen. Als die hoeveelheid wordt gemeten, dan wordt de bui als wolkbreuk in de archieven van het KNMI opgetekend.


Zandgrond
Breda had afgelopen dagen het geluk geen wateroverlast te hebben gehad als gevolg van zware regenval. Het oosten van Brabant, daarentegen wel. In Brabant komen relatief veel zware regenbuien voor en dan met name in het oosten van Brabant. De reden hiervoor is dat de Brabantse grond een zandgrond is. Zandgrond is vaak veel droger kan kleigrond of veen. Daardoor kan de lucht sneller opwarmen. De warme lucht stijgt op en bij voldoende luchtvochtigheid kunnen er wolken ontstaan. Deze stapelwolken kunnen uitgroeien tot hele stevige buien die op één plek blijven hangen door weinig luchtstroming. Een wolkbreuk is geboren. Breda ligt op de grens van zandgrond in het zuidoosten van Brabant met kleigrond in het noordwesten van Brabant. Dat kan aanleiding geven tot grote verschillen binnen de stad. De stad heeft al gauw een afstand van 10 km tussen noordwest en zuidoost. Het noordwesten van Breda heeft minder vaak te maken met zware stortbuien dan bijvoorbeeld het Ginneken of de wijk IJpelaar.[n]