Afbeelding
Screenshot Trailer

'Voor deze Oranje-film hoef je niet van voetbal te houden'

BREDA - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film. In zijn afwezigheid tippen onze redacteuren hun favoriete films. Dit keer ‘Gek van Oranje’. De lange versie lees je op Bredavandaag.nl


Voor wie momenteel geen genoeg kan krijgen van het Nederlandse voetbal: Wij tippen een Oranje-film. Leuk aspect van deze romantische komedie is dat ‘ie ook vermakelijk is voor wie níet van het spelletje houdt. In ‘Gek van Oranje’ volgen we verschillende personages tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2010.

‘Gek van Oranje’ is een zomerse feelgoodfilm voor de hele familie. Ton Kas is op zijn best in de rol die hij wel vaker met glans vertolkt; die van brompot met stiekem een hart van goud. In deze productie van Pim van Hoeve, die ook de voetbaldramaserie ‘Johan Cruijff: logisch is anders’ regisseerde, speelt Kas ‘meneer Henk’, die in een typisch Nederlandse straat woont. Zijn teckel brengt de hele buurt bij elkaar, als deze de wedstrijduitslagen van het Nederlands Elftal feilloos blijkt te kunnen voorspellen.


Regisseur Pim van Hoeve schakelt in deze mozaïek-film moeiteloos tussen de verschillende verhaallijnen, die makkelijk te volgen zijn voor de kijker. Zo zijn we getuige van de bruiloft in oranje en wit - de bruid is zelfs helemaal in oranje uitgedost - van voetballiefhebbers Janice (Esmée van Kampen) en Michael (Martijn Fischer). Voordat Michael echter zijn ja-woord kan geven, krijgt hij een hartaanval. Hij komt weer bij, maar moet op doktersadvies het wereldkampioenschap vermijden, omdat het te veel opwinding veroorzaakt. Maar hoe doe je dat, als het hele land oranje kleurt?

In de film komen de duels van het Nederlands Elftal langs met de tegenstanders die de ploeg van bondscoach Bert van Marwijk ook in het echt trof in 2010. Toen haalde Oranje de finale. Gaat dat bij dit EK ook lukken?[n]