Cees met kleindochter en de winnende duif
Cees met kleindochter en de winnende duif Foto: Bernard Brouwer

Bordeaux een vlucht met nachtelijke aankomsten

BREDA - Op vrijdag de 18e juni stond de 2de marathonvlucht vanuit Bordeaux op het programma. Gezien de weersomstandigheden in Frankrijk waar talrijke regen en onweersbuien tot ontwikkeling kwamen, was het voor de lossingsverantwoordelijken zoeken naar een geschikt moment om de duiven verantwoord te kunnen lossen.


Het beste moment was om de duiven zo laat mogelijk te lossen zodat ze achter de buien konden blijven. Om 15.00 uur werd uiteindelijk het sein gegeven om te lossen. Met voor het grootste deel de wind vanuit het zuidwesten waaiend, was het al snel duidelijk dat de duiven de ruim 850 km vlot zouden kunnen gaan afleggen. De voorspelling was dan ook dat er Nationaal wel eens duiven in de nacht konden gaan vallen.

Dit laatste gebeurde ook en werd menig liefhebber verrast met aankomsten van duiven waarvan de baasjes niet op hun post zaten.

De Winnaar

De uiteindelijke winnaar Cees Vergouwen was wel op zijn post, omdat hij het al verschillende keren had meegemaakt dat er duiven midden in de nacht waren aangekomen. Om 02.21.27 u. scheerde een duif vanaf het dak over zijn hoofd naar de klep, en viel naast de klep in de bloembak. Hevig geschrokken maar de rust bewarend loodste Cees zijn duif over de antenne en zorgde voor de uiteindelijke overwinning. Op de voet gevolgd door een duif van Bernard Brouwer die niet net als Cees op zijn post was, en geheel op eigen houtje in het pikken donker de klep moest weten te vinden, en werd automatisch geconstateerd op 02.25.50 u.


De Winnende duif

De winnende duif welke voor Cees de overwinning wist binnen te halen. Was een weduwnaar welke op traditioneel weduwschap wordt gespeeld. Deze weduwnaar blijkt ook uit het goede hout gesneden. Met ouders en grootouders van het soort Verweij-de Haan & Frans Bugeneers blijkt dit een gouden formule. Cees van harte gefeliciteerd.


Uitslag Bordeaux

845 km: 1-9-13. C.Vergouwen; 2-3-4-6-10-14. Bernard Brouwer; 5. J.Mouwen; 7-12. R.Rijnders; 11. A.L van Grinsven; 15. J van Wanrooij. Uitslag Montlucon 605 km: 1-5-12. W.Colsen; 2-7. A.L van Grinsven; 3. T & T van Grinsven; 6. R.Beens; 8-11. Kasper Kool; 4-9-10. Comb D & I Godek. Uitslag Pontoise 335 km: 1-6-7. Comb C & F Nulle; 2-3-5-10-11. R.Beens; 4-8-14-15. A.Timmers; 9-15. A.L van Grinsven; 12-13. Ronald Kil.[n]