Arlynn Veldink, Thijs Koolwijk en Mick Anker
Arlynn Veldink, Thijs Koolwijk en Mick Anker Foto: Lotte van Kempen

Bewegen staat centraal in KinderTrendrede Breda 2021

BREDA - Zitten is uit, bewegen is in. Als het aan de kinderen van Breda ligt worden de parken van Breda voortaan zo ingericht dat ze alle mensen, van jong tot oud, met of zonder rolstoel, uitnodigen om te bewegen. “Wij denken (aan parken) met basketbalvelden, voetbalvelden en fitness toestellen.” En: “Een school met minimaal 4 pauzes en waar we bewegen tijdens de les.” Deze en nog veel meer toekomstbeelden staan in de KinderTrendrede van 2021, die woensdag werd voorgedragen en aangeboden aan wethouder Jeugd Marianne de Bie.

DOOR STEFANIE VERMEULEN

Bewegen dus, dat was hét thema van de basisschoolkinderen van Breda. Niet gek na een jaar van veel thuis en binnen zitten. “Corona heeft ons laten zien dat gezond zijn en blijven belangrijk is. (…) In de toekomst moet het voor iedereen leuk en mogelijk zijn om te bewegen. De stad Breda moet dat ook extra aanmoedigen en belonen,” droeg Mouna Makan voor. 


Na een online editie van 2020 konden de kinderen dit jaar hun toekomstvisie in het Stadhuis voordragen. De bijeenkomst werd volledig verzorgd en gedragen door de kinderen zelf, een groep jongens en meiden tussen de 10 en 13 jaar, uit alle delen van de stad. De afgelopen maanden discussieerden ze over de staat van de stad, complexe trends zoals donut economie en digitale monopolie en vertaalden die naar hun Breda van de toekomst. In heldere taal hielden ze in de Trouwzaal van het Stadhuis de volwassenen een spiegel voor: “Door Corona hebben we heel veel gedaan om mensen die ziek waren beter te maken. Maar het klimaat lijken we daardoor te zijn vergeten. Wij vinden dat er nog steeds te weinig aan het klimaat wordt gedaan. Misschien horen jullie dat wel erg veel van ons. Maar wij hebben het gevoel dat (…) er veel over het klimaat gesproken wordt, maar minder gedaan. Vergevingsgezind waren ze ook: “Wij vergeven het de burgemeester en wethouder als het soms niet helemaal lukt.”

In Breda werd de KinderTrendrede, een alternatieve troonrede en een belangrijk trenddocument voor de lokale politiek, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven, woensdag voor de vierde keer gehouden. Andere gemeenten, zoals Alphen-Chaam en Maashorst i.o, sluiten sinds vorig jaar aan. Ook daar krijgen kinderen bij de ontwikkeling van de toekomstvisies van de gemeenten een prominente plek. 


Breda neemt de kinderen ondertussen steeds serieuzer. Op 16 mei 2019 tekenden alle partijen van de gemeenteraad van Breda een motie waarin ze afspraken dat de wethouder ieder jaar aan de kinderen moeten laten weten wat ze met hun adviezen heeft gedaan. De Bie werd dit jaar flink aan de tand gevoeld over de zogenaamde Anti-pestclubs die in de editie van 2020 als belangrijkste advies naar voren kwam. Eind 2020 werkte de groep kinderen haar advies verder uit, maar een anti-pestclub is er na een jaar nog altijd niet gekomen. Hoe zit dat?, wilde presentatrice Arlynn Veldink weten. De Bie gaf toe, een echte anti-pestclub was nog niet van de grond gekomen, maar "door Corona kregen andere zaken die te maken hadden met het welzijn van de kinderen voorrang.” Toch had ze wel degelijk de urgentie van de kinderen gevoeld en samen met partners in de stad gekeken hoe het pesten aangepakt kan worden. In de zaal, waar afgevaardigden van het onderwijs zaten, werd enthousiast gereageerd op het idee. "Misschien kan er wel een eerste anti-pestclub bij Curio komen,” werd er geopperd. En precies zo moet het, schrijven de kinderen in hun rede; "De burgemeester en wethouder kunnen natuurlijk niet alles oplossen (…) Nog te vaak doen mensen en bedrijven dingen alleen. Dat is helemaal niet handig (…) Samenwerken vinden wij voor de toekomst het belangrijkst. Samen de toekomst beter maken want dat kunnen we niet alleen.”

Op 30 september wordt de KinderTrendrede aangeboden aan de voltallige raad. [n]

Mika Spruit en Mouna Makan.