Geen sneltest meer bij GGD Breda vanwege Deltavariant

BREDA - De GGD West-Brabant is sinds woensdag 30 juni gestopt met snelle antigeentesten, die met name in Breda afgenomen werden. Alleen met een PCR-test is het mogelijk om nieuwe coronavarianten snel op te sporen en nieuwe maatregelen te voorkomen. 


Vanaf 30 juni krijgt iedereen altijd een PCR-test en ontvangen zij binnen 24 uur de uitslag. Volgens de GGD is deze verandering noodzakelijk om nieuwe varianten op het coronavirus, zoals de deltavariant, sneller op te sporen en zo nieuwe maatregelen te voorkomen. Een PCR-test gaat altijd naar het lab, in tegenstelling tot de sneltest, die direct op de testlocatie geanalyseerd wordt. Alleen in het lab kan ‘kiemsurveillance' worden gedaan, waardoor bekend wordt met welke variant iemand besmet is. "Omdat het aantal positieve testuitslagen in West-Brabant nu zo laag is, kunnen we beter zicht krijgen op de verspreiding van varianten door alleen nog PCR-testen te doen”, aldus GGD West-Brabant in hun persbericht.


Afbouw vaccinatielocaties

Ook heeft GGD West-Brabant besloten om in augustus haar vaccinatielocaties in de regio af te bouwen en vervolgens te concentreren op één locatie: Breepark in Breda. “Het vaccinatieprogramma verloopt erg succesvol en veel mensen zijn al gevaccineerd”, legt Mark van Beers, sectormanager corona, uit. “Het is nu tijd op de volgende stap te nemen.”[n]