De extreme hitte in de
dagelijkse praktijk

Stel jezelf eens een paar dagen van 40 graden of heter voor. In de zomer van 2019 hadden we voor het eerst in delen van Nederland, ook in Breda, twee dagen met veertigers. Dit soort hete dagen gaan binnenkort vaker voorkomen. Wat dat betekent voor eenvoudige dagelijkse bezigheden even op een rijtje gezet. Klimaatadaptatie is het sleutelwoord.

Koken en eten bijvoorbeeld, produceren warmte in huis en op het lichaam. Voldoende lichaamsvocht blijven behouden is belangrijk bij warm weer en het bewaren van voedsel kan moeilijker worden. Zo zal er ook nagedacht moeten worden over persoonlijke verzorging en kleding. Het nemen van een douche kan het lichaam afkoelen, maar creƫert ook vochtigheid en warmte in huis. Kleding kan koelen en beschermen, maar kan ook warmte op het lichaam vasthouden. En wat te denken van het waterverbruik voor het douchen, een bad nemen en dienend als drinkwater uit de kraan. Vooral in perioden van langdurige droogte en hitte zullen daar goede oplossingen voor gezocht moeten worden. Het lijkt allemaal eenvoudig, maar met een nog steeds groeiende bevolking vereist dat nogal wat. Een ander voorbeeld.
Wassen en schoonmaken. De was doen is een lichamelijk intensieve bezigheid die tot oververhitting van het lichaam kan leiden. Vooral wasmachines en drogers produceren warmte in huis. Warm weer kan leiden tot meer of minder ladingen wasgoed. Schoonmaken en opruimen zijn ook lichamelijk intensieve bezigheden. Ze kunnen mensen aanzetten om warmte producerende apparaten hiervoor te gebruiken. Deze voorbeelden zijn dagelijkse zaken die blijven. Onze woningen en ons gedrag zullen we moeten aanpassen aan het snel vernieuwende klimaat.[n]