Greetje Bos onthult met omwonenden Groene Route Mark
Greetje Bos onthult met omwonenden Groene Route Mark Foto: Iris van der Vlerk

Nieuwe borden markeren de ‘Groene Vaarroute’ over de Mark

Algemeen

BREDA - Wethouder Greetje Bos opende deze week samen met omwonenden de 'Groene Vaarroute' over de Mark. Deze Groene Vaarroute volgt de Mark tussen de Boeimeersingel en het Markdal. Door bebording bij de bruggen wordt opgeroepen om vanaf het water rustig te genieten van dit natuurlijke vaarwater. Motorboten worden bijtijds gewaarschuwd dat het voor motorboten niet toegestaan is om het Markdal in te varen.  

Namens de omwonenden van Koningin Emmabrug en Duivelsbrug en de wijkvereniging Ginneken=Ginneken vertelde Octa Veldhuijzen (Marckhoek-Pollux) over het ontstaan van de route. Zij nam ruim een jaar geleden contact met de wethouder op om de overlast van sommige motorboten of feestende groepen tegen te gaan. Omdat de oorzaak vooral onbekendheid leek, is met extra bebording de ‘Groene Vaarroute’ samen met de gemeente ontwikkeld. De bedoeling is dat zo iedereen van het water kan genieten en dat vooral de stille en sportieve recreatie zoals roeien, kanoën en het steeds populairdere SUP-pen (Stand Up Paddling) geen last van de golfslag van motorboten hebben.

De Groene Vaarroute gaat gepaard met vier nieuwe, groene borden. Op die borden worden mensen die over de Mark varen gewaarschuwd waar de groene vaarroute start en eindigt. Ook zijn er borden die aangeven waar het vaargebied voor motorboten eindigt, en waar de beste keerpunten zijn voor motorboten wanneer de groene vaarroute nadert.

De Groene Vaarroute is niet in beton gegoten, maar is een pilot om ervaring op te doen en varende weg te verbeteren. Zo gaf Octa namens de omwonenden al direct aan dat het laatste bord bij de Duivelsbrug naar voren gehaald moet worden. Nu worden motorboten pas op het laatste moment gewaarschuwd, dat doorvaren naar het Markdal een boete van 95 euro euro kan kosten, wat zonde is van het vaarplezier. Alleen boten met vergunning zijn uitgezonderd. 

Greetje Bos: aan het roer voor Nautisch Beheer - Breda en Mark
Wethouder Greetje Bos dankt omwonenden voor hun initiatief.