Deltalent handbaltrainer Frank van Ommen met zijn groep zestienjarigen.
Deltalent handbaltrainer Frank van Ommen met zijn groep zestienjarigen. Foto: Charles van der Meijs

Trainer Frank van Ommen full time met handbal bezig

BREDA - In sporthal De Ganzerik in de Bredase Haagse Beemden werkt trainer Frank van Ommen sinds 2016 intensief met de handbaltalenten. De Waalwijker die zijn 50ste jaar als handballer ingaat werkt namens de Handbalbond als Technisch Manager Regio Zuid naast zijn baan bij Deltalent als handbaltrainer. Daarnaast coördineert hij de opleidingen bij Eredivisionist Tachos, de club waar hij zijn hele handballeven voor uitkwam.


Zo’n vier jaar geleden opende wethouder Sport Daan Quaars met een flitsende zevenmeterworp de start van het Regionaal Talent Centrum Zuid van de bond. Een regio waar de talenten van Bergen op Zoom tot Eindhoven het programma afwerken om een plaats in de top te realiseren. Met de medewerking van de gemeente en Deltalent dat een deel van de organisatie voor zijn rekening neemt werken de talenten tot en met zestien jaar een wekelijks programma af dat bestaat uit drie bal- en twee fysieke trainingen. Een zware opgave naast de clubtrainingen en wedstrijden. Het komt neer op zo’n twintig extra trainingen per maand. Vaak in de ochtend voor de school begint. Naast Breda, waar 25 talenten bezig zijn, wordt ook in Waalwijk onder auspiciën van Deltalent getraind. Veel spelers studeren bij het Graaf Engelbrecht en een deel bij het Johan Cruijff College.


No look passes

Frank van Ommen was in zijn actieve periode een cirkelloper met  snelheid als zijn wapen. De vrij kleine gedrongen speler moest het daarvan hebben en lag hij aan de basis  van de opbouw. “Vooral mijn ‘no look pass’ die feilloos met de aanvallers werd uitgevoerd was een van mijn sterkste kanten. Ik ben op mijn elfde jaar begonnen en moest helaas door onregelmatige werkzaamheden al op mijn 29ste met de wedstrijdsport stoppen. Via de begeleiding van mijn zoon ben ik toch in de sport blijven trainen.”


Handbalschool Breda

Met ingang van het nieuwe seizoen komt er een eind aan de naam van het Regionaal Talenten Centrum. Deltalent neemt dat geheel over en gaat verder onder de naam Handbalschool Breda. In de organisatie verandert er weinig en Van Ommen blijft voor de groepen staan met de bedoeling om zijn talenten af te leveren aan de diverse Nationale Jeugdselecties. En om een kans te krijgen op de handbalacademie in Papendal, het voorportaal voor Jong Oranje.[n]