Warm weer, comfort en het lichaam

Comfort is een persoonlijke lichamelijke beleving. De Technische Universiteit Eindhoven heeft een studie gemaakt over comfort tijdens warm weer. Dit om mogelijke aanpassingen te bedenken voor in de toekomst voor het koelen van woningen. De deelnemers aan het onderzoek spraken vaak over de hoogte van de temperatuur. Dit is ook een gangbare tendens in de samenleving. Bovendien, zo erkennen de deelnemers, hangt lichamelijk comfort af van meer dan alleen de temperatuur. 

Het vermogen van het lichaam om zich aan temperaturen aan te passen, verondersteld dat culturele en lichamelijke verschillen in het omgaan met hitte van toepassing zijn. De resultaten lijken dit te bevestigen. De ene persoon in de studie die opgroeide in een warm klimaat had een heel andere drempel voor comforttemperaturen binnenshuis (26 - 30 graden) dan de rest van de deelnemers.

Temperatuurschommelingen
Een belangrijk aspect van het comfort in de zomer dat vaak ter sprake kwam, waren temperatuurschommelingen. Deze werden besproken in positieve zin, zoals het aangename gevoel van een relatief koele woonkamer die vanuit een hete tuin werd betreden, maar ook in negatieve zin, zoals een gevoel van schok in beide richtingen. Dit kwam vooral voor in verband met ruimten met airconditioning, omdat kunstmatige koeling de temperatuurverschillen tussen de gekoelde ruimte en andere ruimten vergroot. Eén huishouden zorgde er bijvoorbeeld voor dat het temperatuurverschil tussen de buitenruimte en hun huis met airconditioning niet meer dan tien graden bedroeg. Dit was geadviseerd door de installateur en online om gezondheidsredenen. Toch sprak de vrouw des huizes over de schok van naar buiten gaan, die haar en haar man ervan weerhield het huis te verlaten.